Jaki jest procent Japonii w Polsce?
Obietnica złożona przez Lecha Wałęsę w 1980 roku, że będziemy drugą Japonią, dawno weszła między bajki. Nie umniejszyło to jednak naszej fascynacji Krajem Kwitnącej Wiśni. Jakie są współcześnie związki Polski z Japonią i co wiemy o tym kraju? Gośćmi Kwadratury kultury byli japoniści: Magdalena Tomaszewska-Bolałek i Radosław Bolałek.
2017-08-29, 13:00
Posłuchaj
W Polsce przyjęła się moda na bary sushi. Wśród młodszego pokolenia popularne są japońskie komiksy (określane też terminem manga) czy filmy i seriale animowane (anime). Wielu fanów mody fascynują kreacje młodych Japończyków w stylu „gotyckim” czy lolita. Ponadto od lat organizowane są dni i różnego typu spotkania z kulturą japońską.
Sięgając w przeszłość – największe zasługi dla spopularyzowania kultury japońskiej nad Wisłą miał Feliks Jasieński „Manggha”, którego kolekcja stała się zaczynem zbiorów krakowskiego Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej „Manggha”, (działającego od 1994 r.) gdzie organizowane są wystawy o zróżnicowanym profilu.
W Europie od wielu lat panuje moda na japoński styl życia. Ludzie naśladują, kupują i interesują się, nie tylko sztuką i strojem, ale także ortografią, a przede wszystkim kuchnią. – W pewnym momencie mieliśmy więcej barów sushi niż Londyn – powiedziała Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - To świadczy o tym, jak bardzo ta potrawa zadomowiła się w Polsce. Z drugiej strony musimy jednak pamiętać, że to jest tylko ułamek kuchni orientalnej i jej smak różni się od tego, co jedzą mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni - dodała gość audycji.
Duże zainteresowanie budzą u Europejczyków japońskie słodycze, które znacznie różnią się od rodzimych. - W kuchni japońskiej liczy się funkcja jaką pełnią słodycze. Głównie jest to zaspokojenie głodu między posiłkami. Japońskie słodycze są kwaśne, słone, ostre, gorzkie, o smaku ryby, owoców morza, zielonej herbaty, a nawet wołowych ozorów – wymieniała Magdalena Tomaszewska-Bolałek.
REKLAMA
- Z japońskimi słodyczami jest tak, że te najpiękniejsze, mają najgorszy smak – zauważył Radosław Bolałek. - Żeby je poznać trzeba byłoby spędzić w Japonii kilka lat, ponieważ każdy region ma swój przysmak – dodał.
Więcej w całej rozmowie.
Gospodarzem audycji była Monika Małkowska.
Polskie Radio 24/kawa
REKLAMA
Kwadratura Kultury w Polskim Radiu 24 - wszystkie audycje
_____________________
Data emisji: 28.08.17
Godzina emisji: 22.15
REKLAMA
REKLAMA