Dr Janowski: do żywności w Polsce dopuszczono dużo "chemii", to ma wpływ na nasze zdrowie

- Coraz bardziej upowszechniają się - w Polsce i na świecie - metody upraw GMO. Dlatego mamy na przykład gen flądry w pomidorach albo gen jedwabnika w jabłku. Poza tym w naszym kraju, przed wstąpieniem do Unii Europejskiej, jakość żywności był bardzo wysoka. Nie dopuszczano na przykład sztucznych barwników czy konserwantów - powiedział w Polskim Radiu 24 dr Gabriel Janowski, były minister rolnictwa. 

2021-09-20, 15:53

Dr Janowski: do żywności w Polsce dopuszczono dużo "chemii", to ma wpływ na nasze zdrowie
zdjęcie ilustracyjne. Foto: Shutterstock.com/Tupungatol

Gość PR24 zaznaczył, że coraz szersze upowszechnianie się żywności modyfikowanej genetycznie "nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie". 

Powiązany Artykuł

wegetarianizm dieta warzywa 1200.jpg
Mięso znika ze stołówek uczelni... na razie w Berlinie

- Niestety coraz bardziej w Polsce, ale także i na świecie, upowszechniają się metody upraw GMO. Boleję nad tym. Badania wykazały, że ma to negatywny wpływ na zdrowie człowieka - podkreślił dr Gabriel Janowski.

Posłuchaj

dr Gabriel Janowski o jakości żywności (Temat dnia) 21:09
+
Dodaj do playlisty

Wyjaśnił również, na czym polega genetyczne modyfikowanie żywności. - Ta inżynieria genetyczna, której poddawane są organizmy polega na przemieszczeniu genu nie tylko między odrębnymi gatunkami, ale pomiędzy królestwami zwierząt i roślin. Nie jest normalne to, że mamy na przykład gen jedwabnika w jabłku, a w pomidorach gen flądry - powiedział były szef resortu rolnictwa. 

Dodał, że "jakość polskiej żywności przed wstąpieniem do Unii Europejskiej była bardzo, bardzo wysoka".

REKLAMA

- W Polsce obowiązywały bardzo restrykcyjne normy branżowe. Nie dopuszczano na przykład sztucznych barwników, konserwantów i substancji smakowych. Po wstąpieniu do Unii nasi przetwórcy mogli już je stosować. To oczywiście ma wpływ na nasze zdrowie - podsumował Gabriel Janowski. 

Więcej w nagraniu. 

***

Audycja: Temat dnia/Gość PR24

Prowadzący: Antoni Trzmiel

REKLAMA

Gość: dr Gabriel Janowski (były minister rolnictwa)

Data emisji: 20.09.2021

Godzina emisji: 15.06

bartos

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej