Dr Janowski: do żywności w Polsce dopuszczono dużo "chemii", to ma wpływ na nasze zdrowie
- Coraz bardziej upowszechniają się - w Polsce i na świecie - metody upraw GMO. Dlatego mamy na przykład gen flądry w pomidorach albo gen jedwabnika w jabłku. Poza tym w naszym kraju, przed wstąpieniem do Unii Europejskiej, jakość żywności był bardzo wysoka. Nie dopuszczano na przykład sztucznych barwników czy konserwantów - powiedział w Polskim Radiu 24 dr Gabriel Janowski, były minister rolnictwa.
2021-09-20, 15:53
Gość PR24 zaznaczył, że coraz szersze upowszechnianie się żywności modyfikowanej genetycznie "nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie".
Powiązany Artykuł
Mięso znika ze stołówek uczelni... na razie w Berlinie
- Niestety coraz bardziej w Polsce, ale także i na świecie, upowszechniają się metody upraw GMO. Boleję nad tym. Badania wykazały, że ma to negatywny wpływ na zdrowie człowieka - podkreślił dr Gabriel Janowski.
Posłuchaj
Wyjaśnił również, na czym polega genetyczne modyfikowanie żywności. - Ta inżynieria genetyczna, której poddawane są organizmy polega na przemieszczeniu genu nie tylko między odrębnymi gatunkami, ale pomiędzy królestwami zwierząt i roślin. Nie jest normalne to, że mamy na przykład gen jedwabnika w jabłku, a w pomidorach gen flądry - powiedział były szef resortu rolnictwa.
Dodał, że "jakość polskiej żywności przed wstąpieniem do Unii Europejskiej była bardzo, bardzo wysoka".
REKLAMA
- W Polsce obowiązywały bardzo restrykcyjne normy branżowe. Nie dopuszczano na przykład sztucznych barwników, konserwantów i substancji smakowych. Po wstąpieniu do Unii nasi przetwórcy mogli już je stosować. To oczywiście ma wpływ na nasze zdrowie - podsumował Gabriel Janowski.
Więcej w nagraniu.
***
Audycja: Temat dnia/Gość PR24
Prowadzący: Antoni Trzmiel
REKLAMA
Gość: dr Gabriel Janowski (były minister rolnictwa)
Data emisji: 20.09.2021
Godzina emisji: 15.06
bartos
REKLAMA
REKLAMA