Czas na grilla. W tym roku będzie drożej
Trwa długi weekend, a to zobowiązuje, czyli mamy czas na grilla...Bo majówka dla wielu z nas jest tradycyjnym rozpoczęciem sezonu grillowego. W ogrodach, na działkach i tarasach już dziś unosi się zapach opiekanych na ruszcie produktów.
2017-05-01, 14:04
Posłuchaj
Uwielbiamy grillowanie - to najpopularniejsza forma biesiadowania w naszym kraju, w sezonie wiosenno-letnim. Ale do udanego grill trzeba się przygotować
Majówka to czas wielkiego grillowania - tak będzie także w tym roku.
- Na grillu znajdzie się karkówka, dobra kiełbasa, lubię też kaszankę. Nawet deszcz nie przeszkodzi mi w grillowaniu, bo to jest bardzo przyjemnie coś zjeść na powietrzu - mówi wielbiciel grillowania.
Bo chodzi przecież o to żeby spędzić miło czas.
REKLAMA
Ile kosztuje grillowanie?
Weekendowe grillowanie to również spory wydatek. W trakcie ubiegłorocznej majówki przeznaczyliśmy na jedzenie i akcesoria do grilla ponad półtora miliarda złotych.
- Osoby, które organizowały przyjęcie grillowe wydawały na to około 200 zł, natomiast osoby, które przychodziły na takiego grilla około 100 zł - tłumaczy Tomasz Jaroszek z doradaca.tv.
W tym roku wydamy więcej
W tym roku wydamy więcej - bo żywność zdrożała a najbardziej zdrożała wieprzowina - czyli za karkówkę i kiełbaski zapłacimy w tym roku więcej.
- Za kilogram mięsa wieprzowego bez kości zapłacimy około 17 zł. Złą wiadomością jest fakt, że ceny tego mięsa są o 9 proc. wyższe niż przed rokiem. Wyższe ceny są wynikiem większego popytu na rynkach azjatyckich - wyjaśnia Paweł Wyrzykowski ekspert w Banku BGŻ BNP Paribas.
REKLAMA
Specjalna oferta
Ale w mięsach na grilla możemy przebierać - bo producenci specjalnie na majówkę przygotowali specjalną grillową ofertę.
- Co roku w okresie rozpoczęcia sezonu grillowego następuje zmiana w zakresie asortymentu. Przestają się sprzedawać te produkty, które sprzedają sie przez cały rok, na rzecz produktów grillowych. Karkówka, boczek, czy kiełbaski często te mięsa są sprzedawane w marynacie gotowe do włożenia na grilla. Tego typu produktów jest z roku na rok coraz więcej - dodaje Witold Choiński ze Związku "Polskie Mięso".
Ceny poszły w górę
Ale grill to nie tylko mięso.
- Dodatkiem do grilla jest pieczywo, będzie ono o około 1,5 proc. droższe niż przed rokiem. Ceny napojów bezalkoholowych są na podobnym poziomie jak rok temu. Podobna sytuacja jest na rynku piwa, a wynika to z bardzo duże konkurencji między producentami. W przypadku warzyw krajowych, na przykład ceny pomidorów są bardzo zróżnicowane w zależności od gatunku i typu. Obserwujemy trent, że sklepy mają większy asortyment pomidorów i możemy za nie płacić od 4 zł do 12 zł za kilogram - wylicza Paweł Wyrzykowski.
REKLAMA
Zestaw na 6 osób za 110 zł
To podsumujmy ile zapłacimy w tym roku za taki średni zestaw grillowy - dla załóżmy sześciu osób.
- Za zestaw grillowy składający się z jednego kilograma wieprzowiny, 1 kilograma, kiełbasy, 3 l napojów bezalkoholowych, 2 bochenków chleba, 16 butelek piwa oraz dodatku w postaci musztardy i ketchupu oraz kilograma warzyw zapłacimy w tym roku około 110 zł, czyli około 3 proc. więcej niż przed rokiem - dodaje.
Jaki sprzęt i akcesoria?
Ale żeby grillować to trzeba mieć przede wszystkim odpowiedni do tego sprzęt. Jeśli grilla nie mamy to czekają nas następne wydatki.
- W sklepach można kupić od jednorazowego grilla, który kosztuje kilka złotych, do tego dorzucamy jednorazowe zestawy naczyń, jednorazowe kubki, podpałkę do grilla, tacki i węgiel. Czyli na kilkadziesiąt złotych mamy zestaw na pierwszy grill. Są zestawy bardziej profesjonalne, gdzie grill jest na kółkach, może on kosztować około 100 zł - dodaje Tomasz Jaroszek z dordaca.tv
REKLAMA
I pamiętajmy niezależnie od tego jakiego mamy grilla - zabronione jest palenie go na balkonach, tarasach i w pomieszczeniach wspólnego użytku. Nie wolno grillować także na tarasie w zabudowie szeregowej.
Prawda jest jednak taka, że każdorazowo warto po prostu zapytać sąsiadów czy nie mają nic przeciwko kilkugodzinnemu grillowi za płotem. W Polsce sezon grillowy rozpoczyna się w maju i trwa do końca sierpnia. Na lipiec przypada najwięcej imprez grillowych, co oznacza, że czekają nas jeszcze cztery miesiące spotkań i… licznych wydatków. Jeśli tej wiosny jeszcze nie korzystaliśmy jeszcze z dobrodziejstw rusztu, to przypadający jutro, czyli 2 maja Międzynarodowy Dzień Grilla to najlepsza okazja, by zainaugurować sezon grillowy.
Justyna Golonko, abo
Polecane
REKLAMA