Rzepak, kukurydza i odpady. Tak powstają biokomponenty paliwowe
Rośnie zużycie biokomponentów jako dodatków do paliw stosowanych w transporcie. Nadzów nad ich produkcją sprawuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
2018-08-21, 10:25
Posłuchaj
Jak powiedziała w radiowej Jedynce w rozmowie z Dariuszem Kwiatkowskim Marzena Skąpska - z-ca dyrektora Departamentu Innowacji w KOWR - nadzór nad produkcją biokomponentów odbywa się przez stały monitoring surowców wykorzystywanych do ich wytwarzania, a także nadzór nad podmiotami, które je stosują.
Normy jakościowe
Wykorzystywane w Polsce biokomponenty muszą spełniać wysokie normy jakościowe - co ma gwarantować bezpieczeństwo stosowania ich w paliwach dla kierowców.
Od 2 lat produkcja biokomponentów przekracza 1 mln ton. Dominują estry metylowe, których wytwarza się 900 tysięcy ton.
Nie tylko rzepak i kukurydza
Z danych KOWR wynika, że do produkcji biokomponentów coraz częściej wykorzystywane są także odpady, których udział systematycznie rośnie.
REKLAMA
Nadal jednak wytwarzanie biokomponentów bazuje głównie na surowcach pochodzenia roślinnego, czyli rzepaku oraz kukurydzy.
Dariusz Kwiatkowski, ak, NRG
REKLAMA