Rzepak, kukurydza i odpady. Tak powstają biokomponenty paliwowe

Rośnie zużycie biokomponentów jako dodatków do paliw stosowanych w transporcie. Nadzów nad ich produkcją sprawuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

2018-08-21, 10:25

Rzepak, kukurydza i odpady. Tak powstają biokomponenty paliwowe
Wytwarzanie biokomponentów paliwowych bazuje głównie na surowcach pochodzenia roślinnego - głównie rzepaku.Foto: Pixabay

Posłuchaj

O tym jak kontrolowana jest produkcja biokomponentów dodawanych do paliw wykorzystywanych w transporcie oraz o rosnącym ich zużyciu - na antenie radiowej Jedynki rozmawiał Dariusz Kwiatkowski.
+
Dodaj do playlisty

Jak powiedziała w radiowej Jedynce w rozmowie z Dariuszem Kwiatkowskim Marzena Skąpska - z-ca dyrektora Departamentu Innowacji w KOWR - nadzór nad produkcją biokomponentów odbywa się przez stały monitoring surowców wykorzystywanych do ich wytwarzania, a także nadzór nad podmiotami, które je stosują.

Normy jakościowe

Wykorzystywane w Polsce biokomponenty muszą spełniać wysokie normy jakościowe - co ma gwarantować bezpieczeństwo stosowania ich w paliwach dla kierowców.

Od 2 lat produkcja biokomponentów przekracza 1 mln ton. Dominują estry metylowe, których wytwarza się 900 tysięcy ton.

Nie tylko rzepak i kukurydza

Z danych KOWR wynika, że do produkcji biokomponentów coraz częściej wykorzystywane są także odpady, których udział systematycznie rośnie.

REKLAMA

Nadal jednak wytwarzanie biokomponentów bazuje głównie na surowcach pochodzenia roślinnego, czyli rzepaku oraz kukurydzy.

Dariusz Kwiatkowski, ak, NRG


Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej