Jak produkować żywność i dbać o środowisko? Poznaliśmy polskiego zwycięzcę na Rolnika Roku Regionu Morza Bałtyckiego

2019-06-16, 10:02

Jak produkować żywność i dbać o środowisko? Poznaliśmy polskiego zwycięzcę na Rolnika Roku Regionu Morza Bałtyckiego
Działalność rolnicza jest głównym źródłem dopływu substancji biogennych do Bałtyku.Foto: pixabay

W tegorocznej edycji konkursu na Rolnika Roku Regionu Morza Bałtyckiego organizowanego przez WWF Polska I miejsce zajęli Marta i Tadeusz Żerańscy z województwa mazowieckiego, którzy prowadzą gospodarstwo w sposób przyjazny środowisku morskiemu.

Posłuchaj

W radiowej Jedynce Weronika Kosiń z WWF Polska - mówi o konkursie na Rolnika Regionu Morza Bałtyckiego, którego celem jest promowanie ekologicznego rolnictwa, które nie zanieczyszcza wód Bałtyku. (Elżbieta Szczerbak)
+
Dodaj do playlisty

- Do tej pory już około 50 właścicieli gospodarstw znajdujących się w zlewisku Bałtyku zostało wyróżnionych za stosowanie w rolnictwie innowacyjnych praktyk, które sprzyjają środowisku morskiemu - poinformowała w radiowej Jedynce Weronika Kosiń z WWF Polska organizatora konkursu.

Szacuje się, że obecnie nawet 97 proc. Bałtyku jest dotknięte eutrofizacją, za którą często obwiniani są rolnicy, ponieważ m.in. ich działalność jest źródłem dopływu substancji biogennych.

- Odpowiednie gospodarowanie może zatrzymać zamieranie naszego morza - przekonywała Weronika Kosiń.

Zwycięzca I miejsca otrzymał nagrodę w wysokości 1000 euro i będzie reprezentować nasz kraj w edycji międzynarodowej konkursu, gdzie do zdobycia jest aż 10000 euro.

Elżbieta Szczerbak, ak, NRG




Polecane

Wróć do strony głównej