X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Gospodarka

Co robić z niesprzedaną żywnością? Mniejsze sklepy zgłaszają zastrzeżenia

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2019 12:05
Sejmowa Komisja Gospodarki i Rozwoju zajmie się projektem ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Spór budzi uregulowanie dotyczące  powierzchni sklepów, które będą musiały przekazywać niesprzedaną żywność  organizacjom pożytku publicznego.
Audio
  • O projekcie ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności i kontrowersjach, które wywołują planowane rozwiązania - była mowa w radiowej Jedynce w audycji opracowanej przez Dariusza Kwiatkowskiego.
Polska należy do czołowych eksporterów żywności w UE.
Polska należy do czołowych eksporterów żywności w UE.Foto: PIXABAY

Handlowcy uważają, że obowiązek przekazywania żywności powinien dotyczyć sklepów powyżej 500 metrów kwadratowych, a nie docelowo powyżej 250, jak to zapisano w projekcie ustawy.

- Jeśli taka zmiana nie zostanie wprowadzona, to małe i średnie sklepy będą w zbyt dużym stopniu obciążone dodatkowymi obowiązkami, co pogorszy ich sytuację rynkową - mówił w radiowej Jedynce Maciej Ptaszyński - dyrektor Polskiej Izby Handlu, który obawia się, że dodatkowe koszty będą wynikały z konieczności organizowania transportu przekazywanej żywności.

Zdaniem Marka Borowskiego - prezesa Federacji Polskich Banków Żywności - koszty związane z przekazywaniem produktów, tracących przydatność do spożycia, nie będą  większe niż te dotyczące obowiązkowej utylizacji.                                                

Prezes Federacji Polskich Banków Żywności obawia się natomiast, że przedłużająca się dyskusja nad powierzchnią sklepów, które będą zobowiązane do przekazywania żywności, może zagrozić szybkiemu uchwaleniu ustawy.

Nie oznacza to, że wszystko co wypracowano trafi do kosza, ale na przykład konsultacje społeczne będą musiały być powtórzone. Wówczas, zdaniem Marka Borowskiego - wejścia w życie ustawy można spodziewać się dopiero za dwa lata.

Dariusz Kwiatkowski, akg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Przeciwdziałanie marnowaniu żywności: prace nad projektem ustawy wydłużają się. Czy idą w dobrym kierunku?

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2017 13:00
Wydłużają się prace nad senackim projektem ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Przewiduje on, że sprzedawcy wyrzucający produkty spożywcze będą  musieli przekazywać organizacji społecznej 0,1 złotego za każdy kilogram odpadów i sporządzać raporty dotyczące zagospodarowania zbędnej żywności. Będą też kary za niedostosowanie się do nowych uregulowań.
rozwiń zwiń