Kolejny polski produkt regionalny objęty unijną ochroną. Zobacz, który
Miód spadziowy wytwarzany na obszarze Beskidu Wyspowego w woj. małopolskim został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) - poinformowało Ministerstwo Rolnictwa.
2020-08-05, 16:36
Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego to płynny lub skrystalizowany miód spadziowy pochodzący z górskich lasów jodłowych tego pasma górskiego. Stanowią one prawie połowę tego obszaru, a udział w tutejszych lasach jodły pospolitej jest największy w całej Polsce.
Powiązany Artykuł
Eko-miód z ekologicznych pasiek
Spadź jodłowa jest pozyskiwana przez pszczoły rasy kraińskiej linii Dobra, która została lokalnie wytworzona i jest najlepiej przystosowana do panujących tam warunków.
Miód ten wyróżnia się bardzo ciemną barwą. Najciemniejszy jest w postaci nieskrystalizowanej i przybiera wtedy zielono-czarny kolor, który po krystalizacji staje się jaśniejszy.
Prawna ochrona
Produkty regionalne są wytwarzane tylko w niektórych regionach Unii Europejskiej, a ich nazwa i specyficzne metody wytwarzania objęto ochroną prawną. Do indywidualizacji produktów służą oznaczenia geograficzne - Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) i Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP).
REKLAMA
Powiązany Artykuł
Ostatnie pszczoły na świecie. Zagłada dla ludzkości?
Wskazują one na pochodzenie produktów, z których słynie dany region. Istnieje jeszcze Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) – w odróżnieniu od pozostałych oznaczeń produkt taki można wytwarzać na terenie całego kraju, pod warunkiem spełniania warunków specyfikacji.
Małopolska liderem
Małopolska jest krajowym liderem pod względem ilości produktów regionalnych, które zostały zarejestrowane przez Unię Europejską.
16 z 44 zarejestrowanych polskich produktów pochodzi właśnie z tego województwa, a pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE, była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska.
REKLAMA
PAP, PR24, akg
REKLAMA