"Każdy z nas, co roku wyrzuca ok. 173 kg jedzenia". Znamy wyniki unijnych badań

Szacunki przeprowadzone w ramach finansowanego przez UE projektu FUSIONS wykazały, że w UE marnuje się rocznie ok. 88 ton żywności. Oznacza to, że statystycznie każdy z nas, co roku wyrzuca ok. 173 kg jedzenia.

2021-08-28, 11:06

"Każdy z nas, co roku wyrzuca ok. 173 kg jedzenia". Znamy wyniki unijnych badań
Zdjęcie ilustracyjne.Foto: shutterstock.com/joerngebhardt68

Z danych wynika, że gospodarstwa domowe i przetwórstwo łącznie produkują 72 proc. unijnych odpadów spożywczych. Żeby pomóc państwom członkowskim radzić sobie z tym problemem, utworzono Unijną Platformę ds. Strat i Marnotrawienia Żywności.

Komisja Europejska zapowiedziała, że postara się wyjaśnić przepisy UE – chce ułatwić darowizny żywności i umożliwić wykorzystanie wycofanych z obrotu środków spożywczych w paszach.

Powiązany Artykuł

warzywa owoce żywność 1200x660 free.jpg
Każdego roku marnuje się ponad 900 milionów ton żywności

Poprawa oznaczeń dat ważności

Jednym z ważnych celów KE jest poprawa oznaczeń dat ważności – chodzi zwłaszcza o oznaczenie "najlepiej spożyć przed", które klienci interpretują błędnie. W rezultacie wyrzucają czasem produkty nadal nadające się do spożycia. Na swojej stronie internetowej Komisja zamieściła wykaz dobrych praktyk, które pozwalają ograniczyć marnowanie żywności. Znalazły się w nim przykłady programów redystrybucji żywności w unijnych krajach.

Wspólna metodologia

Europejski Trybunał Obrachunkowy opublikował sprawozdanie specjalne w sprawie zwalczania marnotrawienia żywności. Na mocy nowej dyrektywy ramowej w sprawie odpadów Komisja Europejska ustanowiła z kolei wspólną metodologię pomiaru marnotrawienia żywności.

W 2020 r. państwa UE rozpoczęły gromadzenie danych na temat odpadów żywnościowych, a do połowy 2022 r. mają złożyć sprawozdania na temat krajowych poziomów tych odpadów. Jednocześnie wezwano je do ograniczenia marnotrawienia żywności o 30 proc. do 2025 r., a do 2030 r. – o połowę.

Powiązany Artykuł

marnowanie żywności 1200.jpg
Kary za marnowanie żywności. 60 procent jedzenia ląduje w kuchennym koszu

Działania prewencyjne

Do czerwca 2019 r. prowadzony był finansowany z UE program badawczy REFRESH. Za pomocą projektów pilotażowych badacze testowali nowe sposoby przeciwdziałania marnotrawieniu żywności.

Działania prewencyjne będą bazować również na wynikach sfinansowanego przez UE badania na temat oznaczeń dat ważności.

REKLAMA

PR24, akg

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej