Światowy Dzień Żywności. Marnujemy tony jedzenia, choć przybywa osób, których nie stać na jego zakup

Każdego roku Polacy wyrzucają 3 miliony ton żywności - wynika z najnowszego raportu Federacji Polskich Banków Żywności. 

2022-10-17, 18:30

Światowy Dzień Żywności. Marnujemy tony jedzenia, choć przybywa osób, których nie stać na jego zakup
Z okazji Światowego Dnia Żywności, banki przygotowały raport "Nie marnuj jedzenia".Foto: shutterstock.com/joerngebhardt68

Z okazji Światowego Dnia Żywności, obchodzonego 16 października, Banki przygotowały raport "Nie marnuj jedzenia".

Raport wskazuje, że przeciętne gospodarstwo domowe marnuje 2 kilogramy żywności w ciągu tygodnia, o wartości około 3 tysięcy złotych rocznie.

Jak powiedział dyrektor Banków Żywności Norbert Konarzewski, jednocześnie przybywa osób, których nie stać na zakup żywności.

Główne cele Światowego Dnia Żywności

- Przed wojną Banki Żywności docierały do prawie 1,5 mln osób. Wojna w Ukrainie spowodowała, że do tej grupy dołączyło jeszcze ponad 300 tysięcy uchodźców. Jeżeli spojrzymy na liczbę żywności, którą pozyskujemy, to niestety, ona jest na poziomie tego, co uzyskiwaliśmy jeszcze przed wojną - dodaje Norbert Konarzewski.

REKLAMA

Światowy Dzień Żywności został ustanowiony w 1979 roku przez Organizację do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.


Posłuchaj

Dyrektor Banków Żywności - Norbert Konarzewski mówi, że przybywa osób, których nie stać na zakup żywności. (IAR) 0:21
+
Dodaj do playlisty

 

Czytaj także:

Informacyjna Agencja Radiowa, akg

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej