Światowy Dzień Żywności. Marnujemy tony jedzenia, choć przybywa osób, których nie stać na jego zakup
Każdego roku Polacy wyrzucają 3 miliony ton żywności - wynika z najnowszego raportu Federacji Polskich Banków Żywności.
2022-10-17, 18:30
Z okazji Światowego Dnia Żywności, obchodzonego 16 października, Banki przygotowały raport "Nie marnuj jedzenia".
Jak powiedział dyrektor Banków Żywności Norbert Konarzewski, jednocześnie przybywa osób, których nie stać na zakup żywności.
Główne cele Światowego Dnia Żywności
- Przed wojną Banki Żywności docierały do prawie 1,5 mln osób. Wojna w Ukrainie spowodowała, że do tej grupy dołączyło jeszcze ponad 300 tysięcy uchodźców. Jeżeli spojrzymy na liczbę żywności, którą pozyskujemy, to niestety, ona jest na poziomie tego, co uzyskiwaliśmy jeszcze przed wojną - dodaje Norbert Konarzewski.
REKLAMA
Posłuchaj
- Rusza Światowe Forum Żywności. W obradach weźmie udział prezydent Andrzej Duda
- Długoterminowe bezpieczeństwo żywnościowe. Janusz Wojciechowski: dlatego tak ważne jest wspieranie rolników
Informacyjna Agencja Radiowa, akg
REKLAMA
REKLAMA