Nowe trendy w agroturystyce. Jak gospodarstwa walczą o turystów?
W kraju działa ponad 10 tys. gospodarstw agroturystycznych. Przyciągają turystów coraz wyższą jakością oferowanych usług, w tym dobrą polską kuchnią i wysokim standardem bazy noclegowej. Konkurencja na tym rynku jest spora. Gospodarstwa muszą więc zabiegać o turystów.
2014-05-23, 12:53
Posłuchaj
W gospodarstwach agroturystycznych można dziś przebierać. Ich ofert w Internecie jest bardzo dużo, więc gospodarze muszą starać się o turystów.
- Oferta skierowana do turystów musi być coraz bardziej wyrafinowana, wyspecjalizowana, bo turyści poszukują bardzo specyficznych ofert – mówi Danuta Arcipowska z Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Dziś w agroturystyce wygodne łóżko, dobra kuchnia i świeże wiejskie powietrze to za mało, żeby przyciągnąć turystów.
Turyści żądni przygód
- Przeciętny turysta nie przyjeżdża już tylko po to, żeby dobrze się wyspać i porządnie zjeść, ale oczekuje czegoś więcej. Najważniejsze są te przeżycia, które może wynieść z danego miejsca. Dziedzictwo kulturowe, które jest obecne na terenach wiejskich, jak najbardziej pomaga (…) Oprócz tego aktywny wypoczynek, urozmaicony – tego oczekują turyści – wyjaśnia Arcipowska.
REKLAMA
- W tej chwili bardzo popularne są różne formy edukacji w gospodarstwach agroturystycznych, czyli np. lepienie garnków, wypieki tradycyjnego pieczywa, przetwórstwo owoców – to może przyciągnąć gości – dodaje.
Wspólna oferta
Coraz częściej gospodarstwa turystyczne, pensjonaty, okoliczne restauracje oraz okoliczne grupy działania współpracują ze sobą i tworzą produkt turystyczny.
- Wtedy jest łatwiej stworzyć ciekawą ofertę, bo bardzo trudno jest jednemu gospodarstwu stworzyć taki szeroki zakres usług – mówi Arcipowska.
Cena zależy od jakości
Jakiej ceny mogą spodziewać się turyści za wyższą jakość świadczonych przez gospodarstwa agroturystyczne usług i szeroką ich ofertę?
REKLAMA
- Około 100 zł za całodzienny pobyt z noclegiem – podaje stawkę Arcipowska. – Ceny kształtują się w zależności od popytu. Jak jest więcej gości, cena może trochę wzrosnąć. Trudno powiedzieć, że ceny rosną z roku na rok, z sezony na sezon. Na pewno zależą od jakości (…) ale generalnie ceny utrzymują się na jednakowym poziomie – dodaje.
Gospodarstw agroturystycznych najwięcej jest w województwach małopolskim i podkarpackim. O ich powstawaniu tam decydują walory przyrodnicze i kulturowe.
Justyna Golonko, awi
REKLAMA