Świnie zabierają koryto kurczakom
Tania wieprzowina hamuje wzrost produkcji drobiu. Producenci przyznają, że zmienność to stała cecha klienta. "Puls Biznesu" pisze o sytuacji na polskim rynku mięsa.
2015-05-14, 08:28
Jak czytamy w gazecie w tym roku Polacy zjedzą o 1 kilogram więcej wieprzowiny niż rok wcześniej. Drobiu tylko o 0,3 kg, a wołowiny o 0,1. Takie wyniki przynosi badanie Agencji Rynku Rolnego.
"Puls Biznesu" zauważa, że wieprzowina wraca do łask dzięki cenie, która w tym roku spadła. "Spadek cen to efekt utraty rynków eksportowych. Wszyscy chcą sprzedać mięso, więc pracują na bardzo niskich marżach. Ponieważ konsumenci w dużej mierze kierują się względami ekonomicznymi, to sięgają po taniejącą wieprzowinę" - mówi gazecie prezes Duda Holding Maciej Duda.
IAR, abo