Rynek mięsa bez mięsa rośnie w siłę

Polacy już niedługo dołączą do swojej oferty kiełbasę, sznycla czy szynkę bez mięsa… idąc za przykładem Niemiec, informuje "Puls Biznesu".

2015-10-15, 11:40

Rynek mięsa bez mięsa rośnie w siłę
Już niedługo, do Polski zawitają wyroby mięsne bez mięsa. Foto: Pixabay.com

Zdaniem dziennika nic tak dobrze nie uzupełni mięsnego biznesu, jak biznes bezmięsny, bazujący na soi. Euromonitor szacuje, że na sojowe sznycle, parówki, szynkę, do złudzenia przypominające ich mięsne odpowiedniki, Niemcy wydadzą w tym roku 122 mln euro.

Okazuje się, że polskie firmy, np. Zakłady Mięsne Silesia, też się przymierzają do takiej produkcji. Mają wprawdzie obawy jak dość konserwatywni polscy konsumenci zareagują na tę nowinkę, ale przykład Niemiec działa zachęcająco.

PAP, fko

 

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej