Koniec z próżniowym pakowaniem żywności? Jest nowocześniejsza i zdrowsza metoda
Konsumenci stają się coraz bardziej wymagający. Produkty spożywcze powinny być nie tylko świeże i smaczne, ale także wyglądać estetycznie i mieć szczelne opakowania. Na te oczekiwania odpowiadają firmy, które zastępują opakowania próżniowe żywności nowoczesną metodą pakowania w atmosferze gazowej.
2015-10-17, 12:38
Posłuchaj
- Do pewnego momentu pakowanie żywności próżniowo było jedną z najbardziej popularnych metod. W tej chwili odchodzi się już do tego. Jest bowiem dużo lepsza i zdrowsza metoda pakowania w atmosferze gazowej. Jest może ona trochę droższa, ale na pewno lepsza dla klientów - mówi Krzysztof Czerwiński, prezes firmy Witt Polska, zajmującej się technologiami gazowymi.
Mniej chemii
W przypadku metody próżniowej, jak zaznacza gość radiowej Jedynki, do produktów musiało być dodawane dużo więcej chemii.
- Przy nowej metodzie stosuje się mieszaninę gazów, które mamy w atmosferze: azot, dwutlenek węgla, tlen. Nie są więc one szkodliwe dla człowieka – mówi Krzysztof Czerwiński.
Proporcja mieszanki gazów zmienia się w zależności od produktu
Zmienia się tylko proporcja mieszanki gazów, w zależności od pakowanego produktu.
REKLAMA
- W zależności od tego, z jakim produktem mamy do czynienia, na tyle ta technologia jest wyrafinowana – dodaje ekspert.
W ostatnich latach prowadzone są liczne prace badawcze dotyczące najlepszych i najbezpieczniejszych sposobów pakowania.
Aleksandra Tycner, awi
REKLAMA