Światowy Dzień Rzeźnika i Przemysłu Wędliniarskiego. 67 proc. Polaków je mięso w każdym posiłku
Dziś obchodzimy Światowy Dzień Rzeźnika i Przemysłu Wędliniarskiego. Wędliny i mięso to produkty bardzo często goszczące na naszych stołach.
2016-02-04, 11:51
Posłuchaj
Aż 67 proc. z nas jada mięso do każdego posiłku, zwłaszcza na obiad. 46 proc. zjada coś mięsnego na śniadanie, a 40 proc. na kolację.
Grunt to dobrze zbilansowana dieta
O tym, czy nie jemy tych produktów za dużo i o tym, jakie wędliny powinniśmy wybierać mówi Katarzyna Zadka, specjalistka ds. żywienia programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
- Prawidłowo zbilansowana dieta to sekret naszego zdrowia. Ostatnie wskazania Instytutu Żywności i Żywienia, które zostały opublikowane w styczniu, wskazują, że produkty mięsne, w tym wędliny, jak najbardziej powinny znaleźć się w diecie, ale ograniczamy ich ilość do 0,5 kg w tygodniu, zwłaszcza tych pochodzących z mięsa czerwonego – zaznacza gość radiowej Jedynki.
Sprawdzajmy skład
Ponadto specjaliści radzą, aby raczej sięgać po wędliny drobiowe, które u nas zyskują na popularności.
REKLAMA
- Bez względu na to, z jakiego gatunku mięsa wybieramy wędliny, przede wszystkim powinniśmy spojrzeć na ich skład, który umieszczany jest na opakowaniu. Jeżeli kupujemy wędliny w sklepie, punkcie, gdzie dopiero przy nas ta wędlina jest krojona i pakowana, zawsze możemy o ten skład zapytać – radzi Katarzyna Zadka.
Nie sięgajmy za często po wędliny wędzone
Jak przypomina ekspertka, proces wędzenia wędlin nie jest obojętny dla naszego zdrowia, nie powinniśmy zatem zbyt często po tego typu produkty sięgać.
- Składniki, które powstają podczas wędzenia, mogą przy spożywaniu dużej ilości tego typu wędlin wpływać nieco negatywnie na nasze zdrowie. Zalecany jest więc umiar – podkreśla gość radiowej Jedynki.
Wszystkim konsumentom ekspertka radzi wybierać przede wszystkim dobre wędliny, o sprawdzonym składzie i wówczas cieszyć się ich smakiem.
REKLAMA
Elżbieta Mamos, awi
REKLAMA