Patent na zdrowy chleb i makaron
Wielu Polaków jest zainteresowanych nowymi produktami spożywczymi, które są nie tylko smaczne, ale mają walory prozdrowotne.
2016-02-10, 11:44
Posłuchaj
Technologie wyrobu zdrowego chleba i makaronu opracował zespół pracowników Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w ramach projektu Bioprodukty
Nowatorskie receptury
- W projekcie Bioprodukty przygotowaliśmy receptury do produkcji pieczywa jasnego i makaronu jasnego z podwyższonym udziałem błonnika pokarmowego. Są to produkty, które mogą być zastosowane w profilaktyce wielu chorób m.in. takich chorób jak nadciśnienie tętnicze, otyłość, cukrzyca drugiego typu oraz choroby dolnej części układu pokarmowego, głownie nowotwory jelita grubego – wyjaśnia Jan Rozbicki kierownik projektu.
Cel to wdrożenie innowacji
W pracach najważniejsze jest nie tylko opracowanie nowych technologii, równie istotne jest także ich wdrożenie.
- Źródło finansowanie, program operacyjny Innowacyjna Gospodarka zakładał, że odbiorcą naszych badań będzie partner biznesowy, który nasze rozwiania wdroży. Po stronie uczelni jest do zrobienia 20 publikacji, 7 doktoratów do obronienia. Mamy dużo pracy, która będziemy teraz wykonywać w ramach tzw. trwałości projektu, która trwa 5 lat – wyjaśnia gość radiowej Jedynki.
REKLAMA
Licencja na zdrowy chleb
- Kluczowe jest to, żeby ta myśl została wdrożona do praktyki gospodarczej. Złożyliśmy dwa wnioski patentowe, jeden na pieczywo o podwyższonej zawartości błonnika, drugi na makaron. Czekamy na decyzję urzędu patentowego.
Równolegle nasz partner biznesowy zgłosił się do platformy transferu technologii. Jest to ciekawe rozwiązanie. Mogą się tam zgłosić dawny i biorcy technologii.
Wdrożenie polega na tym, że firmy, które zajmują się produkcją pieczywa i makaronu, czyli piekarnie i makaroniarnie mogą kupić licencję. Nasz partner biznesowy będzie sprzedawał te licencje to zakładów produkcyjnych w Polsce – dodaje gość.
Elżbieta Mamos
REKLAMA
REKLAMA