Marnujesz żywność? Wyrzucasz do kosza pieniądze

Federacja Polskich Banków Żywności rozpoczęła kampanię "Żywność - dobro, które angażuje".

2016-02-23, 09:51

Marnujesz żywność? Wyrzucasz do kosza pieniądze
Federacja liczy na wolontariuszy, którzy będą pomagali przy odbieraniu żywności od darczyńców, a także zwracali uwagę konsumentom, aby dokonywali racjonalnych zakupów produktów spożywczych, a tym samym ich nie marnowali. Foto: Jamie Hamel-Smith/stocksnap/domena publiczna

Posłuchaj

O marnowaniu żywności w Porannych rozmaitościach radiowej Jedynki mówi wiceprezes Federacji Banków Żywności Magdalena Krajewska (Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Jej celem jest wypracowanie i wdrożenie modelu skutecznego zagospodarowywania nadwyżek produktów spożywczych, pochodzących z darowizn przedsiębiorców, w tym szczególnie od sieci handlowych oraz rolników.

Do sprawnego zorganizowania odbioru i przekazywania tej żywności, potrzebna jest cała armia wolontariuszy. Ich pozyskanie jest także celem kampanii. 

Marnujemy bardzo dużo żywności

Według Komisji Europejskiej, w krajach unijnych za marnotrawstwo 42 proc.  żywności odpowiadają gospodarstwa domowe, dlatego wiceprezes Federacji Banków Żywności Magdalena Krajewska uważa, że każdy powinien przemyśleć jak postępuje z zakupionymi produktami spożywczymi.

- Namawiamy do tego, by zajrzeć do własnych koszy na śmieci i zastanowić się, czy rzeczywiście wszystko powinno się tam znaleźć. Przede wszystkim wyrzucamy do kosza na śmieci nasze pieniądze. Kupujemy albo za dużo żywności, albo żywność o nie najlepszej jakości, albo kupujemy produkty, które są nam nie potrzebne. Dzieje się to pod wpływem reklamy, czy promocji lub polecenia. Potem okazuje się, że nie jesteśmy tego w stanie zjeść – podkreśla gość radiowej Jedynki.

Potrzebni wolontariusze

Federacja liczy na wolontariuszy, którzy będą pomagali przy odbieraniu żywności od  darczyńców, a także zwracali uwagę konsumentom, aby dokonywali racjonalnych zakupów produktów spożywczych, a tym samym ich nie marnowali.

- Wszystkie Banki Żywności w całej Polsce potrzebują wsparcia wolontariuszy, szczególnie w nagłaśnianiu problemu marnowania żywności, ale też żeby tą żywność ratować. Jesteśmy organizacją, która działa bardzo szybko, czyli jesteśmy w stanie w krótki czasie odebrać duże partie towaru, które są zagrożone zmarnowaniem i bardzo szybko musimy ją wydać potrzebującym – dodaje.

Więcej informacji na temat wolontariatu, oraz na bieżąco aktualizowane informacje na temat aktualnych stanowisk pracy dla wolontariuszy, można znaleźć, w specjalnie do tego przygotowanej aplikacji: wolontariat .banki zywnosci.

Elżbieta Mamos, abo

Polecane

Wróć do strony głównej