Sklepiki szkolne: drożdżówki wracają, ale "zdrowsze"

2016-08-09, 13:20

Sklepiki szkolne: drożdżówki wracają, ale "zdrowsze"
Wprowadzenie zakazu sprzedaży drożdżówek wywołało oburzenie w wielu szkołach. Foto: Pixabay.com

Minister zdrowia podpisał nowe rozporządzenie określające, jaka żywność może być sprzedawana w sklepikach szkolnych.

Posłuchaj

O tym, że drożdżówki wracają do szkół w audycji Agro-fakty radiowej Jedynki (Sylwia Zadrożna, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Zgodnie z nowymi zasadami do sprzedaży w szkołach dopuszcza się między innymi każdy rodzaj pieczywa, z wyjątkiem tego produkowanego z ciasta głęboko mrożonego i czekoladę gorzką o zawartości minimum 70 procent miazgi kakaowej. Do tej pory dużo produktów nie spełniało wyśrubowanych norm.

- Jogurty dostępne na rynku mają więcej niż 10 gram cukry na 100 ml, mimo to dziś uzyskały akceptację. Będzie czekolada gorzka z zawartością 70 proc. kakao oraz gumy do żucia bez cukrowa - mówi doktor Dobrawa Biadun z Konfederacji Lewiatan.

O którą walczyli także lekarze stomatolodzy.

Drożdżówki z mniejszą ilością cukru

Po roku nieobecności do sklepików szkolnych wrócą drożdżówki, ale "zdrowsze", bo nie będą mogły być zrobione ze wspomnianego ciasta głęboko mrożonego. Mają też mieć obniżoną zawartość tłuszczu i cukru.

- Drożdżówki będą ze świeżego ciasta, będzie więcej jajek, a mniej cukru i tłuszczu - wyjaśnia Stanisław Butka prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, piekarz z Poznania.

Powstaną nowe produkty?

Planowane zmiany to dobre wiadomości dla małych przedsiębiorców i firm rodzinnych.

- Nie tylko tych, którzy prowadzą sklepiki szkolne, ale także producentów, małych piekarzy, którzy je zaopatrują – uważa gość.

Do szkół w kwestii żywienia wraca zdrowy rozsądek - mówią eksperci. Ich zdaniem pojawia się też realna szansa na promocję właściwego odżywiania, bo w nowym rozporządzeniu jest też kategoria - inne produkty.

- To daje możliwość nie tylko samym sklepikarzom, ale również producentom wyrobów cukierniczych, żeby w ramach ograniczeń cukru i tłuszczu, tworzyć nowe zdrowe produkty dla dzieci – dodają.

Drożeją surowce

Drożdżówki do szkolnych sklepików wrócą, ale nie wiadomo, ile będą kosztować. Dzisiaj średnia cena w detalu wynosi około 2 złotych, za chwilę może być jednak wyższa, bo drożeją surowce.

- Cukier kosztuje o 30 groszy więcej za kilogram, czyli surowce zaczynają niespodziewanie drożeć – dodaje.

Do szkół na pewno nie wrócą pączki, bo te muszą być smażone w głębokim tłuszczu. Nowe rozporządzenie wchodzi w życie 1 września, ale daje czas wszystkim zainteresowanym na dostosowanie jadłospisów do końca bieżącego roku.

Sylwia Zadrożna, abo


Polecane

Wróć do strony głównej