Produkty ekologiczne: co warto wiedzieć?

2016-09-15, 11:09

Produkty ekologiczne: co warto wiedzieć?
Szwajcar wydaje nawet 190 euro na żywność ekologiczną, a średnia dla Unii Europejskiej to jest 44 euro na mieszkańca na rok . Foto: Jamie Hamel-Smith/stocksnap/domena publiczna

Ekologia, żywność ekologiczna - to pojęcia, które w ostatnich latach są modne i utożsamiane ze zdrowym stylem życia.

Posłuchaj

Eko-żywność, czyli jaka? O tym co powinniśmy wiedzieć o organicznych produktach w audycji Agro-Fakty radiowej Jedynki (Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Wiele osób deklaruje, że kupowałoby produkty ekologiczne, ale są one za drogie dla przeciętnego konsumenta. Producenci żywności ekologicznej twierdzą, że to jeden z wielu mitów na jej temat.

Ceny nie muszą być wysokie


Za wysokie ceny produktów eko - to pierwszy mit. Na tym rynku, jak na każdym, obowiązuje prawo popytu i podaży.

- Im większy mamy popyt, tym te produkty będą tańsze. Każda z sieci handlowych, która jest w Polsce ma już swoją półkę z ekologicznymi produktami. Jeszcze 5 lat temu różnica w cenie między zwykłymi produktami, a tymi ekologicznymi potrafiła wynosić 100 proc., obecnie to 20-30 proc. We Francji, czy w Niemczech wynosi oka 10 proc. lub wcale jej nie ma  - mówi Maciej Bartoń, dyrektor Laboratorium UO-Technologia.

Eko czy naturalne?


Bartoń mówi, że konsumenci i dziennikarze często mylą pojęcia lub używają zamiennie ekologiczne, regionalne, naturalne, zdrowe. A to wcale nie to samo.

- Pojawiły się artykułu, mówiące o tym, że ekojajka nie są bezpieczne, bo zawierają dioksyny, był to wynik badań jajek kupionych na targu, czyli ewentualnie tych z wolnego wybiegu, nie objętych rolnictwem ekologiczną. Ludzie często mylą, żywność naturalną, „od chłopa”, z produktami ekologicznymi – dodaje ekspert.

Certyfikat to podstawa

Dyrektor Laboratorium UO-Technologia podkreśla, że produkty ekologiczne zawsze mają certyfikat.

- Certyfikat możemy albo sprawdzić u producenta, albo poszukać na stronie internetowej jednostki certyfikującej, która daje takie zaświadczenia. Tam można również sprawdzić do kiedy ten dokument jest ważny – tłumaczy rozmówca.

Także sprzedawane luzem owoce i warzywa na rozmaitych biobazarach muszą mieć certyfikat.

- Wszystkie produkty powinny mieć zielony liść. Jeśli ktoś twierdzi, że sprzedaje produkt ekologiczny w sklepie ekologicznym, bądź na targach należy poprosić o przedstawienie certyfikatu - wyjaśnia Karolina Kałdońska z  miesięcznika branżowego "Ekodostawcy".

Eko także na wagę

Dopuszcza się sprzedaż takich produktów na wagę wyłącznie na eko-targach i w sklepach ekologicznych - podkreśla Karolina Kałdońska.
-  Jeśli gospodarstwo jest certyfikowane, to dopuszcza się sprzedaż warzyw i niektórych produktów na wagę – dodaje.

Natomiast w zwykłych sklepach i supermarketach, gdzie sprzedaje się także owoce i warzywa z produkcji konwencjonalnej, wszystkie produkty ekologiczne muszą być opakowane.

Produkty ekologiczne to inaczej organiczne lub bio-. Natomiast nie można dzielić żywności na zdrową i niezdrową,  bo cała sprzedawana legalnie żywność jest bezpieczna dla zdrowia.

Aleksandra Tycner, abo

 

Polecane

Wróć do strony głównej