Polska branża mięsna wymaga zmian
Brak jasnej strategii rozwoju czy afrykański pomór świń - to niektóre z problemów, które trapią branżę mięsną w Polsce. Zdaniem ekspertów sytuacja wymagana pilnych zmian.
2017-11-13, 09:48
Posłuchaj
Ekspert Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy profesor Andrzej Pisula mówi, że najważniejszym problemem jest brak strategii odbudowy pogłowia trzody chlewnej i produkcji mięsa czerwonego, zarówno na rynek polski, jak i na eksport.
ASF przyczyni się do koncentracji produkcji
Polska od kilku lat boryka się z afrykańskim pomorem świń. Ekspert uważa jednak, że paradoksalnie, te kłopoty mogą przyczynić się do poprawy sytuacji w branży mięsnej, wymuszając koncentrację produkcji żywca.
- Warunki jakie wymusza obecność ASF to przede wszystkim bioasekuracja, która kosztuje. Małe gospodarstwa nie będą w stanie ponieść tak wysokich nakładów na bioasekurację, by móc bezpiecznie produkować. W tym momencie nastąpi koncentracja produkcji hodowlanej. To jedyna możliwość ograniczenia występowania tej choroby w Polsce - zaznaczył.
Rynek wymusza zmiany
Profesor Andrzej Pisula dodał, że innym czynnikiem , który także może wpłynąć na koncentrację produkcji żywca, są wymagania zakładów przetwórczych. - Czynnik ekonomiczny odgrywa największą rolę. W tym momencie dobowe zapotrzebowanie na surowiec jest tak olbrzymie, że tylko duże zakłady mogą go dostarczyć - podkreślił.
Obecnie ponad 61 procent produkcji trzody skupia się w gospodarstwach wysoko produkcyjnych wobec 52% w 2016 r. i potwierdzają postępujące zmiany strukturalne w sektorze trzodowym.
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, md
REKLAMA