Polska branża mięsna wymaga zmian

2017-11-13, 09:48

Polska branża mięsna wymaga zmian
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: Shutterstock

Brak jasnej strategii rozwoju czy afrykański pomór świń - to niektóre z problemów, które trapią branżę mięsną w Polsce. Zdaniem ekspertów sytuacja wymagana pilnych zmian.

Posłuchaj

Z ekspertem Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Andrzejem Pisulą rozmawia Elżbieta Mamos z Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia
+
Dodaj do playlisty

Ekspert Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy profesor Andrzej Pisula mówi, że najważniejszym problemem jest brak strategii odbudowy pogłowia trzody chlewnej i produkcji mięsa czerwonego, zarówno na rynek polski, jak i na eksport.

ASF przyczyni się do koncentracji produkcji

Polska od kilku lat boryka się z afrykańskim pomorem świń. Ekspert uważa jednak, że paradoksalnie, te kłopoty mogą przyczynić się do poprawy sytuacji w branży mięsnej, wymuszając koncentrację produkcji żywca.

- Warunki jakie wymusza obecność ASF to przede wszystkim bioasekuracja, która kosztuje. Małe gospodarstwa nie będą w stanie ponieść tak wysokich nakładów na bioasekurację, by móc bezpiecznie produkować. W tym momencie nastąpi koncentracja produkcji hodowlanej. To jedyna możliwość ograniczenia występowania tej choroby w Polsce - zaznaczył.

Rynek wymusza zmiany

Profesor Andrzej Pisula dodał, że innym czynnikiem , który także może wpłynąć na koncentrację produkcji żywca, są wymagania zakładów przetwórczych. - Czynnik ekonomiczny odgrywa największą rolę. W tym momencie dobowe zapotrzebowanie na surowiec jest tak olbrzymie, że tylko duże zakłady mogą go dostarczyć - podkreślił.

Obecnie ponad 61 procent produkcji trzody skupia się w gospodarstwach wysoko produkcyjnych wobec 52% w 2016 r. i potwierdzają postępujące zmiany strukturalne w sektorze trzodowym.

Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, md

Polecane

Wróć do strony głównej