Żywność ekologiczna nęci Polaków. Wartość tego rynku to już miliard złotych

Polacy coraz częściej sięgają po żywność ekologiczną. Według szacunków, wartość tego rynku w naszym kraju w tym roku ma wynieść około miliarda złotych. Najchętniej kupujemy ekologiczne warzywa i owoce.

2017-11-13, 13:39

Żywność ekologiczna nęci Polaków.  Wartość tego rynku to już miliard złotych
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: Pexels.com

Posłuchaj

Z Urszulą Sołtysiak rozmawia Elżbieta Mamos
+
Dodaj do playlisty

Ekspertka rolnictwa ekologicznego Urszula Sołtysiak mówi, że ten miliard złotych w porównaniu na przykład z wartością rynku ogólnoeuropejskiego to niewiele, ale i tak jest to znacząca i szybko zwiększająca się liczba. - W ciągu ostatniego roku mieliśmy przyrost z 800 milionów do miliarda złotych - dodaje Urszula Sołtysiak.

Jej zdaniem Polacy chętniej kupują żywność ekologiczną, bo rośnie ich świadomość konsumencka, ale też poprawia się ich sytuacja materialna. - Żywność ekologiczna jest droższa i nie wszyscy mogą sobie na nią pozwolić - wskazuje.

Wszystko z przedrostkiem eko-

Urszula Sołtysiak podkreśla, że dziś właściwie można kupić każdy produkt opisany jako ekologiczny. Wśród tych, które najczęściej wybierają Polacy ekspertka wymienia m.in. ekologiczne owoce i warzywa, nabiał, mięso, ale też herbaty, kawy, czekolady czy wina.

Rynek regulowany

Rynkowi eko-żywności przygląda się Unia Europejska. Od 19 października działa system certyfikacji tego typu produktów, importowanych z państw trzecich. W ocenie Urszuli Sołtysiak uruchomienie takiego systemu to dobry pomysł, bo pozwoli on lepiej dbać o jakość ekologicznej żywności.

REKLAMA

Naczelna Redakcja Gospodarcza, Elżbieta Mamos, md

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej