Gęś przyzagrodowa hitem polskiej wsi

2017-12-04, 14:28

Gęś przyzagrodowa hitem polskiej wsi
Hitem są gęsie produkty spożywcze: pasztet, półgęski, nawet pierogi i smalec.Foto: Pixabay

Pomysłem na małe gospodarstwo, a jednocześnie aktywizację kobiet oraz zwiększenie dochodów w gospodarstwach wiejskich jest hodowla przyzagrodowa gęsi.

Posłuchaj

Hodowla gęsi może być doskonałym pomysłem na poprawę efektywności małych gospodarstw rolnych, mówią gości Agro Faktów radiowej Jedynki./Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia./.
+
Dodaj do playlisty

Zachęca do tego Fundacja Polskiej Białej Gęsi z woj. kujawsko-pomorskiego. Jej szef Andrzej Klonecki z powodzeniem namówił do tego sporo gospodyń wiejskich.

Jak podkreśla województwo ma już znak rozpoznawczy, jakim jest gęś.

− Poznańskie ma rogala, Podhale – oscypka, my mamy gęś, bo właśnie u nas jest jedna z większych hodowli gęsi przyzagrodowych, gdzie ich hodowlą zajmuje się już 400 gospodarstw, mówi.

Jak podkreśla, oprócz szkoleń i pomocy w sprzedaży, namawia gospodynie aby przerabiały gęsinę na smaczne produkty.

Hitem gęsie produkty spożywcze: pasztet, półgęski, nawet pierogi i smalec

Przykładem jest Agnieszka Polaczyk, z gminy Piotrków Kujawski, która  posiada 70 gęsi w jednohektarowym gospodarstwie.

Jak mówi, to w sumie opłacalny interes, w dodatku nie jest trudny.

Pani Agnieszka nie tylko sprzedaje całe gęsi, ale i wytwarza np. gęsie burgery, czy kotlety z gęsiny. Poleca pierogi z gęsiną, pasztet z gęsi, smalec, półgęski, czyli piersi wędzone na wolnym ogniu, w samym dymie.

Prezes fundacji dopowiada, że od 1 stycznia z racji obowiązujących przepisów o sprzedaży detalicznej, takie produkty można już sprzedawać na festynach, targach, pokazach czy imprezach kulturalnych.

NRG, Jedynka, Aleksandra Tycner, jk

Polecane

Wróć do strony głównej