Jak przechowywać świąteczne jedzenie?
Już zapewne większość z nas ma góry jedzenia na Święta. I jak zwykle, nie damy rady tego wszystkiego przerobić. Ale żeby się nie zmarnowało, warto przypomnieć kilka zaleceń, jak postępować z żywnością.
2017-12-23, 08:50
Posłuchaj
Krystyna Rejman z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego radzi, by na przykład wędlin nie przechowywać w całkowicie szczelnych opakowaniach, ale zawsze starać się im zapewnić chociaż niewielki dopływ powietrza. To dlatego, że jak mówi ekspertka, każda lodówka "obsusza" trzymane w jej produkty, a więc żeby nasze wędliny nie straciły smaku i świeżości pamiętajmy o tym, by zawsze odrobinę rozszczelniać ich opakowanie. To samo dotyczy na przykład serów żółtych.
Warzywa w lodówce
Jeśli chodzi o przechowywanie warzyw, to, jak podkreśla Krystyna Rejman, potrzebne do tego są warunki chłodnicze i temperatura w okolicy 6-8 stopni Celsjusza. W lodówce spokojnie możemy trzymać takie warzywa jak pomidory, sałaty czy rzodkiewki.
Zepsute - do ocalenia?
A co, jeśli trafimy na przykład na warzywo w jednym miejscu nadgnite lub pokryte pleśnią? Krystyna Rejman wskazuje, że na przykład jeśli mamy do czynienia z obitym jabłkiem, gdzie już widać ślady procesów gnilnych, to spokojnie możemy odkroić fragment i zjeść pozostałą część jabłka. Jeśli jednak na danym warzywie dostrzeżemy ślady pleśni, to nie pozostaje nam nic innego, jak je wyrzucić - inaczej narazimy się na kontakt z mykotoksynami i innymi groźnymi substancjami.
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Aleksandra Tycner, md
REKLAMA