Jaki był miniony rok dla przemysłu spożywczego?
W 2017 roku w cały polski przemysł spożywczy zainwestowano około 8 miliardów złotych. Wzrost nakładów w relacji do 2016 roku nie jest duży, ale i tak cieszy - przyznaje Marta Skrzypczyk, ekspert z banku BGŻ BNP Paribas.
2018-02-07, 12:58
Posłuchaj
Jak mówi Marta Skrzypczyk, wzrost inwestycji może nie jest zbyt wielki, ale należy pamiętać, że były lata (np. 2010 rok), kiedy te inwestycje spadały.
- Sam wzrost jest czynnikiem pozytywnym. A inwestycje rosną, bo mają charakter procykliczny, czyli jak gospodarka się rozwija, to przekłada się to też na inwestycje - dodaje.
Najwięcej inwestycji w mleczarniach i przetwórniach
Największe inwestycje były obserwowane w branży mięsnej, mlecznej i owocowo-warzywnej. Jeśli natomiast chodzi o udział w przychodach, to największy był udział branży piekarniczej.
Co ważne, jak zaznacza Marta Skrzypczyk, w tych branżach obserwujemy przede wszystkim inwestycje realizowane w oparciu o kapitał polski. Szczególnie widać to na przykład po spółdzielniach mleczarskich.
Wiele branż przemysłu spożywczego potrzebuje inwestycji, bo nawet nowe zakłady mają już ponad 20 lat i wymagają zmian.
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Elżbieta Mamos, md
REKLAMA
REKLAMA