Jaki był miniony rok dla przemysłu spożywczego?

W 2017 roku w cały polski przemysł spożywczy zainwestowano około 8 miliardów złotych. Wzrost nakładów w relacji do 2016 roku nie jest duży, ale i tak cieszy - przyznaje Marta Skrzypczyk, ekspert z banku BGŻ BNP Paribas.

2018-02-07, 12:58

Jaki był miniony rok dla przemysłu spożywczego?
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: Shutterstock

Posłuchaj

Jaki był miniony rok dla przemysłu spożywczego? (Elżbieta Mamos/Naczelna Redakcja Gospodarcza)
+
Dodaj do playlisty

Jak mówi Marta Skrzypczyk, wzrost inwestycji może nie jest zbyt wielki, ale należy pamiętać, że były lata (np. 2010 rok), kiedy te inwestycje spadały.

- Sam wzrost jest czynnikiem pozytywnym. A inwestycje rosną, bo mają charakter procykliczny, czyli jak gospodarka się rozwija, to przekłada się to też na inwestycje - dodaje.

Najwięcej inwestycji w mleczarniach i przetwórniach

Największe inwestycje były obserwowane w branży mięsnej, mlecznej i owocowo-warzywnej. Jeśli natomiast chodzi o udział w przychodach, to największy był udział branży piekarniczej.

Co ważne, jak zaznacza Marta Skrzypczyk, w tych branżach obserwujemy przede wszystkim inwestycje realizowane w oparciu o kapitał polski. Szczególnie widać to na przykład po spółdzielniach mleczarskich.

Wiele branż przemysłu spożywczego potrzebuje inwestycji, bo nawet nowe zakłady mają już ponad 20 lat i wymagają zmian.

Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Elżbieta Mamos, md

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej