Dieta z dalekiej Azji - Korea Południowa "od kuchni"
Zimowa olimpiada w Korei Południowej na pewno zwiększyła zainteresowanie Polaków tym krajem. Warto więc przyjrzeć się Korei także od kuchni.
2018-02-16, 13:50
Posłuchaj
Mieszkańcy Korei Południowej podobnie jak Polacy uwielbiają kiszoną kapustę i są miłośnikami zup. Jednak różnic w diecie Koreańczyka i Polaka jest więcej niż podobieństw. Jak mówi analityk rynków rolnych z BGZ BNP Paribas Paweł Wyrzykowski, Koreańczycy spożywają prawie dwukrotnie więcej warzyw w przeliczeniu na osobę niż mieszkańcy Polski, ale konsumują aż 86 procent mniej produktów mleczarskich.
Koreańczycy jedzą dużo ryżu i ryb
Koreańczycy nie cierpią jednak na niedobory białka w swojej diecie, bo uzupełniają je innymi sposobami. Paweł Wyrzykowski wyjaśnia, że to "zasługa" ryb, których jedzą około 5 razy więcej niż my.
Statystyczny Polak i statystyczny Koreańczyk różni się też spożyciem produktów zbożowych - my spożywamy około kilograma ryżu rocznie na mieszkańca, a Koreańczycy - aż 85 kilogramów. Polacy konsumują natomiast więcej innych produktów zbożowych (np. opartych na pszenicy).
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Elżbieta Mamos, md
REKLAMA