Jajka: dobre dla nas, ale nie przesadzajmy z ich spożyciem. Ekspertka o walorach jaj
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca jedzenie maksymalnie 10 jaj tygodniowo, ale trzeba wziąć pod uwagę ich wykorzystanie przy produkcji ciast, makaronów czy kotletów. Dlaczego powinniśmy jeść jajka - tłumaczyła dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia
2018-03-31, 09:04
Posłuchaj
Ekspertka mówiła, że jajka są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ma też kwasy omega-3, a z drugiej strony - małą ilość szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych.
- To chyba najlepszy wzorzec białka, jakie powinniśmy spożywać - dodała.
Ile jajek jeść i jakie wybrać?
Dr Jarosz wyjaśnia też ile jajek możemy zjeść tygodniowo, by zbytnio nie obciążyć naszego organizmu. Jak podkreśliła, zdrowy człowiek może pozwolić sobie na 3-4 tygodniowo.
I pytanie - po jakie jajka przede wszystkim powinniśmy sięgać - czy te od kur z wolnego wybiegu czy od kur z chowu klatkowego? Według ekspertki w jajach od kur z wolnego wybiegu jest więcej witamin czy też składników mineralnych. Nie dotyczy to jednak okresu zimowego, kiedy raczej nie ma większych różnic.
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Elżbieta Mamos, md
REKLAMA