Rodzaj jedzenia zależy od punktu siedzenia. Co jedzą miastowi, a co rolnicy?

Polacy jedzą coraz więcej produktów przetworzonych i częściej stołują się poza domem. Ale czy wszyscy? Jak wygląda dieta przeciętnego mieszczucha, a jak rolnika? Wyjaśnia to Paweł Wyrzykowaski z BGŻ BNP Paribas w rozmowie z Elżbietą Mamos.

2018-04-21, 12:45

Rodzaj jedzenia zależy od punktu siedzenia. Co jedzą miastowi, a co rolnicy?
(zdj. ilustracyjne). Foto: AYA images/Shutterstock.com

Posłuchaj

Z Pawłem Wyrzykowskim rozmawia Elżbieta Mamos
+
Dodaj do playlisty

Jak mówi ekspert, w ciągu ostatnich 10 lat w gospodarstwach domowych obserwowano spadek ilości spożywanych podstawowych produktów żywnościowych. Paweł Wyrzykowski wskazuje, że jest to związane ze zmianą trybu i stylu życia i mniejszego zapotrzebowania na dodatkowe kalorie. Dane te nie dają jednak pełnego obrazu, bo nie obejmują wizyt Polaków w restauracacjach.

Na wsi dieta bardziej zróżnicowana?


Zauważalne są także różnice między dietą mieszkańców miast i mieszkańców wsi. Paweł Wyrzykowski podkreśla, że rolnicy jedzą więcej produktów podstawowych, takich jak ziemniaki, cukier, mąka, mleko, jaja czy pieczywo. Spożywają także więcej mięsa i warzyw niż mieszkańcy miast.

Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Elżbieta Mamos, md

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej