Rodzaj jedzenia zależy od punktu siedzenia. Co jedzą miastowi, a co rolnicy?
Polacy jedzą coraz więcej produktów przetworzonych i częściej stołują się poza domem. Ale czy wszyscy? Jak wygląda dieta przeciętnego mieszczucha, a jak rolnika? Wyjaśnia to Paweł Wyrzykowaski z BGŻ BNP Paribas w rozmowie z Elżbietą Mamos.
2018-04-21, 12:45
Posłuchaj
Z Pawłem Wyrzykowskim rozmawia Elżbieta Mamos
Dodaj do playlisty
Jak mówi ekspert, w ciągu ostatnich 10 lat w gospodarstwach domowych obserwowano spadek ilości spożywanych podstawowych produktów żywnościowych. Paweł Wyrzykowski wskazuje, że jest to związane ze zmianą trybu i stylu życia i mniejszego zapotrzebowania na dodatkowe kalorie. Dane te nie dają jednak pełnego obrazu, bo nie obejmują wizyt Polaków w restauracacjach.
Na wsi dieta bardziej zróżnicowana?
Zauważalne są także różnice między dietą mieszkańców miast i mieszkańców wsi. Paweł Wyrzykowski podkreśla, że rolnicy jedzą więcej produktów podstawowych, takich jak ziemniaki, cukier, mąka, mleko, jaja czy pieczywo. Spożywają także więcej mięsa i warzyw niż mieszkańcy miast.
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Elżbieta Mamos, md
REKLAMA