Polscy naukowcy pracują nad wykorzystanie roślin strączkowych zastępujących soję GMO

W grudniu podsumowano trwające od 2010 roku w Polsce, działania mające na celu zwiększenie produkcji roślin zawierających duże ilości białka paszowego. Mogą one zastępować soję modyfikowaną genetycznie. Więcej na ten temat w radiowej Jedynce w materiale Dariusza Kwiatkowskiego. 

2019-01-05, 08:00

Polscy naukowcy pracują nad wykorzystanie roślin strączkowych zastępujących soję GMO
Soja jest najpopularniejszym źródłem białka roślinnego. Foto: Shutterstock

Posłuchaj

Na temat programów badawczych dotyczących wykorzystania roślin strączkowych w rolnictwie, które mają zastąpić soję GMO - mówił w radiowej Jedynce prof. Jerzy Księżak z Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach w rozmowie z Dariuszem Kwiatkowskim/Naczelna Redakcja Gospodarcza
+
Dodaj do playlisty

Przypomnijmy, że na przestrzeni kilku ostatnich lat wprowadzono dopłaty do tego rodzaju produkcji rolniczej, a także podjęto badania naukowe w ramach programów wieloletnich. Miały one szeroki zakres i dotyczyły kilku obszarów - wyjaśnia prof. Jerzy Księżak z Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach.

Efekty działań zmierzających do zwiększenia produkcji białka roślinnego są już widoczne.

W  końcu ubiegłego roku Komisja Europejska przyjęła sprawozdanie w sprawie rozwoju produkcji białka roślinnego w krajach unijnych. Phil Hogan, unijny komisarz do spraw rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich, powiedział, że „europejska produkcja roślin wysokobiałkowych nie jest na tyle duża, aby zaspokoić rosnący popyt na produkty z tego sektora”.

Naczelna Redakcja Gospodarcza, Dariusz Kwiatkowski, kw 

REKLAMA

 

 

 

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej