Nowa normalność. Zobacz, jakie zasady będą panować u fryzjera i w restauracji

2020-05-18, 12:45

Nowa normalność. Zobacz, jakie zasady będą panować u fryzjera i w restauracji
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: Shutterstock/Unai Huizi

Od dziś ponownie możemy pójść do restauracji, kawiarni, fryzjera czy kosmetyczki. Zaczyna się trzeci, przedostatni etap znoszenia ograniczeń wprowadzanych z powodu pandemii koronawirusa.

Decyzja o odmrożeniu kolejnych usług była poprzedzona konsultacjami i opiniami ekspertów – powiedział  premier Mateusz Morawiecki na specjalnej konferencji prasowej. Dodał, że normalne życie społeczne jest warunkiem działania gospodarki.

Powiązany Artykuł

podatki kalkulacje firma free shutter 1200.jpg
120 tysięcy firm ze wsparciem. Kancelaria premiera podsumowuje działanie tarczy antykryzysowej


Jednak sposób świadczenia usług fryzjerskich i kosmetycznych oraz wymagania wobec klientów od dziś się zmieniają – mówi Anna Oborska, prezes Polskiego Stowarzyszenia Przemysłu Kosmetycznego i Detergentowego. Jak wyjaśnia, najważniejsze jest zachowanie zasady "jeden fryzjer na jednego klienta". Dodatkowo, stanowiska muszą być od siebie oddalone co najmniej o dwa metry, a przy wejściu klientom mierzona będzie temperatura. Fryzjerzy będą musieli być też wyposażeni w odpowiedni sprzęt, taki jak maseczki, rękawiczki czy przyłbice. Klienci powinni umawiać się na wizyty zdalnie, np. przez telefon.

W restauracjach również trzeba zachować dystans

Rozporządzenie Ministerstwa Zdrowia określa również zasady, które będą obowiązywać w barach i restauracjach. Jedną z nich jest to, że na 4 metry kwadratowe miejsca może przypadać jeden klient. Poza tym, jak mówi Maciej Marks, współwłaściciel warszawskiej kawiarni Jaś&Małgosia, między stolikami muszą być co najmniej dwa metry odległości. Do tego dochodzi m.in. dezynfekcja stolików po każdym kliencie. Dla gości udostępniony zostanie płyn do dezynfekcji rąk.

Goście nie mają obowiązku posiadania maseczek i rękawiczek, muszą jednak utrzymywać dystans od innych osób.

Takie same zasady obowiązują także w ogródkach restauracyjnych.

PolskieRadio24.pl, Program 1 Polskiego Radia, Tomasz Matusiak, md

Polecane

Wróć do strony głównej