Polskie miasta będą w przewodniku Michelina. To zwiększy ich popularność na świecie

Polska Organizacja Turystyczna (POT) i Michelin Guide podpisały porozumienie o umieszczeniu polskich miast w "czerwonym przewodniku Michelin". W pierwszej kolejności ocenie zostaną poddane restauracje z Warszawy, Krakowa i Poznania oraz ich okolic.

2023-03-25, 13:00

Polskie miasta będą w przewodniku Michelina. To zwiększy ich popularność na świecie
Według Polskiej Organizacji Turystycznej współpraca z Michelin może przynieść wiele korzyści, m.in.: rozwój infrastruktury oraz transportu, promocję regionalnych tradycji kulinarnych i lokalnego rynku spożywczego. Foto: shutterstock/ TTstudio

Inspektorzy Michelina zweryfikują i oceniają obecnie polskie restauracje.

- W pierwszym etapie w prestiżowym zestawieniu pojawią się trzy polskie regiony, a kolejne dołączą do nich w następnych latach. Z punktu widzenia sektora HoReCa (sektora hotelarskiego oraz gastronomicznego) to ogromna szansa, ale i motywacja do wprowadzenia turystyki gastronomicznej na jeszcze wyższy poziom, między innymi dzięki szkoleniom podnoszącym kwalifikacje i umiejętności szefów kuchni - powiedział prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej Maciej Dobrzyniecki.

Jakie wyróżnienia od Michelina?

W drugim, planowanym na czerwiec tego roku etapie współpracy zostanie dokonane podsumowanie i uhonorowanie najlepszych lokali odznaczeniami: Gwiazdkami Michelin oraz Bib Gourmand.

Według Polskiej Organizacji Turystycznej współpraca z Michelin może przynieść wiele korzyści, m.in.: rozwój infrastruktury oraz transportu, promocję regionalnych tradycji kulinarnych i lokalnego rynku spożywczego, przyciągnięcie inwestorów w branży hotelarsko-gastronomicznej, wzrost jakości świadczonych usług oraz prestiżu polskich miast na całym świecie, a także zwiększone zainteresowanie turystów zagranicznych.

REKLAMA

Wiąże się ona także - zauważono - z możliwością organizacji w Polsce największych wydarzeń kulinarnych o zasięgu międzynarodowym - jak na przykład eliminacje do Bocuse d'Or czy Global Chefs Challenge.

"Gwiazdki" Michelina to wielka nobilitacja

"Czerwony przewodnik Michelin" ukazuje się od 1900 r. i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie. Oparty jest o rozbudowany system symboli opisujących każdy lokal. Przy restauracjach oznaczonych gwiazdką umieszcza się wykaz trzech ich specjalności kulinarnych.

Przy tworzeniu przewodników Michelin stosuje anonimowe inspekcje; nie pobiera opłat za umieszczenie obiektu na liście, ale rości sobie prawo do jego wizytacji średnio raz na 18 miesięcy w celu aktualizacji oceny.

W obecnej edycji Michelin Guide obejmuje swym zasięgiem 62 regiony i miasta świata, z czego 30 znajduje się w Europie.


PR24/PAP/sw

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej