Rolnicy powinni się cieszyć z drogiej żywności?
Specjaliści spodziewają się hossy branży spożywczej, bo rosną ceny żywności.
2011-04-11, 07:55
Ceny surowców na giełdach cięgle galopują. Wszystkiemu winne zaburzenia klimatyczne - pisze "Puls Biznesu". Zmniejszają zbiory, a zapasy spadają. Tym samym jednocześnie wzrasta zapotrzebowanie na zboża, a zmniejsza się powierzchnia upraw.
Z kolei zainteresowanie zbożami przewyższa przeciętną. Są potrzebne już nie tylko do żywienia zwierząt hodowlanych, ale też jako składniki biopaliw. To napędza ceny - podsumowuje "Puls Biznesu".
Gazeta ocenia, że polski rolnik może na całym zmieszaniu zyskać. Krajowe wytwory jak drób, jabłka, nabiał i wołowina mają wzięcie także za granicą. "Puls Biznesu" dodaje, że nad Wisłą tkwi niewykorzystany potencjał w postaci 1 mln ha ziemi rolnej. Sugeruje, że braki żywności poza granicami kraju, może wypełnić polski rolnik i jeszcze na tym zarobić.
tk
REKLAMA