Mięsożercy zapłacą więcej
Wysokie ceny żywca wieprzowego wskazują, że w pierwszym półroczu tego roku mięso to ponownie podrożeje - poinformował IERiGR.
2012-01-17, 15:31
Wieprzowina w listopadzie 2011 r. była o ponad 10 proc. droższa niż w grudniu 2010 r.
Niska krajowa produkcja wieprzowiny oraz drogi import spowodowały wzrost cen detalicznych tego mięsa. Z danych GUS wynika, że w grudniu 2010 r. w sklepach schab środkowy z kością kosztował średnio 13,68 zł za kg, a w listopadzie już 15,01 zł za kg. W tym samym czasie szynka gotowana średnio podrożała z 21,65 zł/kg do 22,76 zł/kg, natomiast kiełbasa toruńska z 13,98 zł/kg do 14,81 zł/kg.
Z powodu wzrostu cen wieprzowiny konsumenci wybierali drób, bo był tańszy. Według szacunków Instytutu, w ubiegłym roku Polacy zjedli przeciętnie 42,0 kg wieprzowiny wobec 42,6 kg w 2010 r. W opinii analityków w 2012 r. spożycie wieprzowiny może znowu spaść.
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przewiduje, że w pierwszym półroczu 2012 r. ceny skupu żywca na rynku europejskim będą wyższe niż rok wcześniej, dlatego należy spodziewać się wzrostu cen wieprzowiny także i w tym okresie.
ab
REKLAMA
REKLAMA