Sprzedajemy coraz więcej żywności za granicę. To przekłada się na wzrost wpływów z eksportu

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa poinformował, że sprzedaż towarów rolno-spożywczych za granicę osiągnęła 82 mld zł w okresie styczeń–maj tego roku. To o prawie 22 procent więcej niż w analogicznym okresie zeszłego roku.

2022-07-22, 10:44

Sprzedajemy coraz więcej żywności za granicę. To przekłada się na wzrost wpływów z eksportu
75 proc. wpływów z eksportu towarów rolno-spożywczych wygenerowała sprzedaż do krajów UE.Foto: Shutterstock/MNStudio

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa podkreślił, że pomimo trudnych uwarunkowań międzynarodowych, polska żywność w 2022 r. dobrze sprzedaje się na rynku europejskim i światowym.

- Potwierdza to znaczna dynamika wzrostu przychodów uzyskiwanych przez krajową branżę rolno-spożywczą w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2022 r. - podkreślił zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Marcin Wroński.

Polska żywność konkurencyjna na międzynarodowych rynkach

Zgodnie z danymi udostępnionymi przez KOWR w okresie styczeń–maj sprzedaż towarów rolno-spożywczych za granicę osiągnęła poziom 17,9 mld euro, czyli o blisko 22 proc. więcej niż w porównywalnym okresie rok wcześniej.

- Uzyskane dobre wyniki w handlu były wypadkową kilku czynników. Przede wszystkim konkurencyjność cenowa polskich produktów na rynku międzynarodowym, umożliwiała uzyskiwanie przez krajowych przedsiębiorców znacznych przychodów ze sprzedaży zagranicznej. Równocześnie rosnąca wartość polskiego eksportu żywności stymulowana była korzystnym dla eksporterów kursem złotego względem euro i dolara amerykańskiego oraz wysokimi cenami żywności na rynku globalnym - wyjaśnił Wroński.

REKLAMA

Czytaj także:

KOWR wskazał, że ok. 75 proc. wpływów z eksportu towarów rolno-spożywczych wygenerowała sprzedaż do krajów UE. W okresie styczeń–maj eksport żywności do krajów unijnych osiągnął ponad 13,3 mld euro, co oznaczało wzrost o 27 proc. w stosunku do analogicznego okresu 2021 r.
Znacznie mniejszy był za to wzrost wartości eksportu do krajów poza UE. W raportowanym okresie do państw trzecich wyeksportowano z Polski produkty rolno-spożywcze o wartości przekraczającej 4,5 mld euro, o 8 proc. większej niż przed rokiem.

Co przede wszystkim eksportujemy?

KOWR wyjaśnił, że w strukturze eksportu produktów rolno-spożywczych dominowały mięso i przetwory mięsne, ziarno zbóż i przetwory, tytoń i wyroby tytoniowe, produkty mleczne oraz cukier i wyroby cukiernicze.

- Przedstawione dane statystyczne potwierdzają, że rodzime firmy branży rolno-spożywczej intensywnie poszukują nowych partnerów biznesowych w UE, jaki i na rynkach krajów trzecich, a polska żywność staje się mocną i rozpoznawalna marką nie tylko na rynku europejskim, ale w coraz większym stopniu na rynkach pozaunijnych - zaznaczył Marcin Wroński.

REKLAMA

PolskieRadio24.pl, PAP, md

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej