Czy stać nas na chodzenie do restauracji? Wydatki na jedzenie poza domem rosną
Zaczynają od jednego weekendu i ponad 30 restauracji w Warszawie, ale już w przyszłym roku planują cały tydzień. Dziś w stolicy rozpoczyna się Warsaw Restaurant Week(end), w trakcie którego lokale zaoferują swoje dania w specjalnej cenie. Ale czy Polaków stać na jedzenie w takich miejscach na co dzień?
2014-11-07, 07:42
Posłuchaj
Jeden z pomysłodawców i organizatorów akcji, Paweł Światczyński uważa, że Polacy coraz częściej zaglądają do restauracji. Jego zdaniem świadczą o tym coraz większe obroty restauracji w Polsce. Ale wciąż nie każdy może pozwolić sobie na jedzenie poza domem. Dlatego w ramach akcji za 39 złotych od osoby będzie można zjeść pełny zestaw składający się z przystawki, dania głównego i deseru.
Wydatki na jedzenie w restauracjach rosną
Główny ekonomista banku Millenium, Grzegorz Maliszewski przyznaje, że wydatki na jedzenie w restauracjach, choć powoli, to jednak rosną.
Widać to w strukturze koszyka konsumpcyjnego przeciętnego Polaka, który publikuje Główny Urząd Statystyczny. Ekspert wyjaśnia, że w ubiegłym roku na jedzenie poza domem przeznaczaliśmy 2,5 procent dochodów. To wciąż niewiele, ale Grzegorz Maliszewski zaznacza, że jest to o jedną trzecią więcej niż w 2006 roku.
Akcja ma zachęcić do częstszego odwiedzania restauracji
Akcja Warsaw Restaurant Week(end) ma zachęcić do odwiedzenia restauracji i zapoznania się z kulturą gastronomiczną. Organizatorzy wierzą, że część ludzi, którzy w najbliższy weekend odwiedzą restauracje, będzie do nich wracać.
Wydarzenie organizowane jest po raz pierwszy i potrwa do niedzieli. Organizatorzy chcą sprawdzić jak Warszawiacy i turyści przyjmą nową inicjatywę. Od 11 do 17 maja przyszłego roku odbędzie się kolejne taka akcja.
Listę restauracji biorących udział w akcji można znaleźć tutaj.
IAR, awi
REKLAMA
REKLAMA