Fundusze UE wspierają rynek żywności ekologicznej
Od 10 do nawet 30 procent w skali roku rośnie rynek żywności ekologicznej. W Polsce jest obecnie niemal 25 tysięcy producentów towarów o najwyższych standardach jakości. Ich ceny są wyższe, ale regularnie sięga po nie coraz więcej Polaków.
2016-09-14, 13:54
Posłuchaj
Krajowe gospodarstwa skupiają się głównie na produkcji owoców, warzyw oraz zbóż. Produkty z tych surowców są droższe i mniej dostępne. Wraz z rozwojem ekobranży, ceny powinny jednak spadać - uważa Paweł Krajmas ze stowarzyszenia "Polska Ekologia". - Ceny są adekwatne do jakości surowców i jakości finalnych produktów. Wiadomo, że wraz ze zwiększającą się sprzedażą, szerszą dystrybucją oraz rozrostem przetwórni ekologicznych, ceny będą spadały - prognozuje.
Na wzrost produkcji ekologicznej stawia także resort rolnictwa
Na rozwój branży wydawane są pieniądze z unijnego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich - dodaje podsekretarz stanu, Ewa Lech. - Powstał ramowy plan rozwoju ekologicznej produkcji i rolnictwa. Zawiera on siedem celów, między innymi chodzi o konsolidowanie się ekologicznych producentów oraz zwiększanie świadomości żywieniowych konsumentów - wyjaśnia Ewa Lech.
Mimo prężnego rozwoju branży ekologicznej, dziś stanowi ona dziś 3 promile całego rynku spożywczego.
IAR, abo
REKLAMA