Lasy Państwowe otwierają sklepy z dziczyzną i przetworami
Lasy Państwowe otwierają sklepy z przetworami z dziczyzny i runa leśnego.
2017-06-02, 09:47
Posłuchaj
To bardzo dobry pomysł, ocenia Jerzy Daniel z Dębicy, właściciel firmy Kanwil, zajmującej się przetwórstwem dziczyzny.
- Pozyskana przez Polskie Lasy Państwowe oraz Polski Związek Łowiecki dziczyzna jest przedmiotem sprzedaży do ok. 10 firm polskich, które zajmują się przetwórstwem dziczyzny – wyjaśnia rozmówca radiowej Jedynki.
Większość dziczyzny eksportujemy
Przetwórstwo dziczyzny polega w głównej mierze na otrzymaniu mięsa kulinarnego, dodaje ekspert.
- Z tego ok. 10 proc. lokalizujemy na rynku polskim. Reszta jest eksportowana w formie mięsa kulinarnego chłodzonego lub mrożonego – mówi Jerzy Daniel.
REKLAMA
Ceny mięsa eksportowanego są zaś niższe niż mięsa sprzedawanego na rynku krajowym, dodaje rozmówca Jedynki.
- Dlatego że sprzedajemy na rynki europejskie mięso w dużych elementach kulinarnych, w opakowaniach zbiorczych. Natomiast do sieci supermarketów to są już opakowania jednostkowe. To mięso jest bardziej przetworzone, w formie gulaszu, ma ładną etykietę, jest receptura. W związku z tym otrzymujemy na pewno wyższą cenę za to mięso na rynku krajowym, niż w opakowaniach zbiorczych na eksport – dodaje.
W Polsce dziczyzna mało popularna
Na polskim rynku jest problem z rozpropagowaniem tego rodzaju mięsa, zauważa Jerzy Daniel.
- Dlatego liczymy na współpracę i ze strony Lasów Państwowych i ze strony Polskiego Związku Łowieckiego – podkreśla ekspert.
REKLAMA
W najbliższym czasie ma powstać 15 takich firmowych sklepów z dziczyzną.
Aleksandra Tycner
Polecane
REKLAMA