Uda się ograniczyć marnowanie żywności w Polsce?

Marnowanie żywności dokonuje się na całym świecie w gigantycznej wprost skali. Szacunki mówią o 1 miliardzie 300 milionach ton w ciągu roku. Polska należy niestety do krajów, w którym jedzenia wyrzuca się stosunkowo dużo.

2017-11-28, 09:02

Uda się ograniczyć marnowanie żywności w Polsce?
W święta Bożego Narodzenia, statystyczny Polak wyrzuca dwa lub trzy razy więcej żywności niż w pozostałe dni w roku.Foto: Paolo Bona/Shutterstock.com

Posłuchaj

O tym, jak zapobiegać marnowaniu żywności, mówiła w "Agro-Faktach" radiowej Jedynki: Danuta Kołożyn-Krajewska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Szacuje się, że w Polsce marnujemy ok. 9 mln ton żywności rocznie, mówi Danuta Kołożyn-Krajewska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

- Polska niestety zajmuje niechlubne piąte miejsce pod względem marnowania żywności wśród krajów Unii Europejskiej – podaje liczby rozmówczyni Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia.

Projekt ograniczania strat żywności

W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego od czterech realizowany jest projekt ograniczania strat żywności. Danuta Kołożyn-Krajewska jest jego współautorem.

- Projekt dostał dofinansowanie z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Chodzi o opracowanie modelu ograniczania strat i marnowania żywności z korzyścią dla społeczeństwa. Model ten ma zachęcać producentów żywności, dystrybutorów do tego, żeby przekazywali to, co z jakiś powodów nie może być sprzedane, ale jest bezpieczne, do organizacji pożytku publicznego, najlepiej przez tzw. banki żywności – podkreśla ekspertka.

Przekazywanie towarów wadliwych, ale bezpiecznych

W przemyśle spożywczym na etapie produkcji powstają towary wadliwe, dodaje Danuta Kołożyn-Krajewska.

-  Są np. jakieś wady jakościowe, które nie eliminują produktu ze spożycia, ale nie można go już wprowadzić do systemu dystrybucji. Wtedy w różny sposób w przemyśle się to zagospodarowuje. Jedną z dróg jest np. sprzedaż swoim pracownikom. Natomiast naszym celem było namówić producentów, żeby jednak tego nie robili, tylko żeby przekazywali właśnie do organizacji pożytku publicznego. W tym celu muszą jednak zagwarantować, że produkt jest całkowicie bezpieczny i że można go przekazać. Po wdrożeniu tego modelu producent będzie mógł w sposób dosyć szybki i efektywny sprawdzić to, czy może przekazać dany produkt do banków żywności, czy też nie. My współpracowaliśmy z jedną dużą firmą – Mlekovita, która się włączyła i ona już to zrozumiała, a nawet została nagrodzona przez prezydenta także za uczestnictwo w tym właśnie projekcie – wyjaśnia rozmówczyni Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia.

Ponadto przygotowywana jest ustawa, zobowiązująca sieci handlowe do przekazywania jedzenia bankom żywności. W sektorze dystrybucji marnuje się mniej więcej 350 000 ton żywności rocznie.  W gospodarstwach domowych - ponad 2 mln ton, a w produkcji - prawie 6 mln 600 tysięcy ton. Jest więc o co powalczyć.

Temu, jak nie marnować żywności, będzie poświęcony najbliższy wykład na Wszechnicy Żywieniowej SGGW, 13 grudnia o 17.15. Dostępny także online.

Aleksandra Tycner, awi

Polecane

Wróć do strony głównej