Tłuszcze nienasycone sycą, ale mogą też zniszczyć zdrowie
Do końca 2023 roku, z rynku produktów spozywczych powinny zostać wycofane tłuszcze trans - zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Szkodliwość tych tłuszczów potwierdzili eksperci w wielu krajach na świecie, w tym w Polsce
2018-05-25, 13:41
Posłuchaj
Jak powiedziała Katarzyna Okręglicka, dietetyk z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, z którą rozmawiała na antenie radiowej Jedynki Aleksandra Tycner - tłuszcze te to kwasy tłuszczowe wielonienasycone, które przez swą budowę fizyczną mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.
Gdzie je spotkamy?
Występują one nawet w maśle i innych pełnotłustych produktach mlecznych, ale większym zagrożeniem dla zdrowia są tłuszcze trans dodawane w celu utwardzania np. płynnych olejów roślinnych. Może ich być nawet powyżej 20 proc. w mieszaninie wszystkich kwasów tłuszczowych w danym produkcie.
Jak powiedziała Katarzyna Okręglicka - spożywanie tłuszczów trans może prowadzić do rozwoju miażdżycy, a w konsekwencji nadciśnienia i chorób układu krążenia.
Warto czytać etykiety
Tłuszczów trans - dodała ekspertka - jest najwięcej w produktach typu fast-food i żywności wysoko-przetworzonej, jak również w produktach instant, miksach tłuszczowych i ogólnie w przemyśle ciastkarskim i cukierniczym. Dlatego warto czytać co jest na etykiecie produktu, który kupujemy.
REKLAMA
Aleksandra Tycner, ak, NRG
Polecane
REKLAMA