Przy świątecznym stole. Ekspert od żywienia radzi na co uważać
- Jeśli zjemy zbyt dużo naraz - zwłaszcza tłustych pokarmów - organizm nie nadąża z produkcją enzymów trawiennych. Wprawdzie są na rynku środki wspomagające trawienie, lepiej jednak po prostu się nie przejadać - radzi technolog żywienia prof. Małgorzata Drywień ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
2019-12-25, 16:36
- Jeśli chcemy spróbować wszystkich potraw, to próbujmy ich w niewielkich ilościach - radzi prof. Małgorzata Drywień. Podkreśla zwłaszcza, by oszczędzać sobie potraw tłustych i wysokokalorycznych. - Jedzmy raczej potrawy oparte na produktach roślinnych - przyrządzone z warzyw, z suszonych grzybów czy np. owoców. A jeśli są na stole typowo świąteczne mięsiwa - jedzmy je w mniejszej ilości. I wybierajmy chudsze kawałki - zaleca.
Powiązany Artykuł
Wigilijne tradycje kulinarne na Litwie. "Nawet w jednej rodzinie bywają różne zwyczaje"
Ryby nie zawsze są niskokaloryczne
Uważać należy nawet na ryby. Choć mają one opinię pokarmu postnego - nie zawsze są niskokaloryczne. Stosunkowo tłustą rybą są np. śledzie - mówi prof. Drywień. Przestrzega też przed smażonymi, panierowanymi rybami.
- Wiele zależy od tego, jak przyrządzona jest potrawa - mówi. I namawia, żeby nie dodawać do potraw zbyt wiele tłuszczu.
Co się dzieje z organizmem, kiedy dużo jemy? - Najpierw żołądek zwiększa swoją objętość. A kiedy nie da już rady bardziej się rozciągnąć, dochodzi do ulewania się treści żołądkowej do przełyku i mamy zgagę, refluks - opowiada badaczka.
REKLAMA
Dodaje, że żołądek z czasem powoli się opróżnia. - Prędkość jego opróżniania zależy jednak od kaloryczności tego, co zjemy. Im więcej mamy energii zmagazynowanej w pożywieniu, tym wolniej treść żołądkowa uchodzi do dwunastnicy - tłumaczy.
Strawić pokarm - to znaczy rozłożyć go do podstawowych składników, którymi mogą być odżywione komórki ciała. Podczas trawienia tłuszcze są rozkładane do glicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych, białka do aminokwasów, a cukry - do cukrów prostych. A do tych procesów potrzebne są kolejne enzymy, które rozbijają pokarm na coraz mniejsze składniki. Enzymy te powstają one w śliniankach, żołądku, trzustce w jelitach.
Powiązany Artykuł
Bogaci jedli ryby, biedni groch z kapustą. W staropolskiej kuchni odnajdziemy nowe trendy
Wspomagacze trawienia
- Na trawienie musi być czas. A jeśli zjemy zbyt dużo naraz, organy nie nadążają z produkcją enzymów. To sprawia, że pożywienie długo zalega w żołądku, a wątroba się wysila - mówi badaczka. I dodaje, że dlatego czasem potrzebne są wspomagacze trawienia.
Tłumaczy, że na rynku są dostępne specyfiki z enzymami podobnymi do enzymów trzustkowych - trawiących tłuszcze. Są też preparaty, które aktywizują wątrobę do produkcji żółci. - Jeśli jednak za bardzo zmusi się wątrobę do pracy - może nastąpić nadwyrężenie organu - mówi ekspertka z SGGW.
REKLAMA
Zamiast więc nastawiać się, że po sutym posiłku świątecznym weźmiemy środek wspomagający trawienie, lepiej wspomóc swój układ trawienny dzięki prewencji - nadmiernie się nie przejadając.
paw/
REKLAMA