Resort zdrowia: wyzdrowiało ponad 8,5 tys. osób. 240 nowych zakażeń i 9 kolejnych zgonów

Mamy 240 nowych przypadków zakażenia koronawirusem - podało Ministerstwo Zdrowia. Resort poinformował także o dziewięciu kolejnych ofiarach śmiertelnych COVID-19. Łącznie zakażenie SARS-CoV-2 stwierdzono w Polsce u 20 619 osób, 982 z nich zmarły. Wyzdrowiało ponad 8,5 tys. pacjentów.

2020-05-22, 17:45

Resort zdrowia: wyzdrowiało ponad 8,5 tys. osób. 240 nowych zakażeń i 9 kolejnych zgonów

Nowe przypadki zakażeń dotyczą województw: śląskiego (117), dolnośląskiego (52), łódzkiego (37), mazowieckiego (29), podlaskiego (2), małopolskiego (1), kujawsko-pomorskiego (1) i podkarpackiego (1).

Resort zdrowia poinformował też o dziewięciu nowych zgonach spowodowanych COVID-19. Wszystkie osoby miały choroby współistniejące.

REKLAMA

Z powodu zakażenia patogenem 2 261 pacjentów jest hospitalizowanych, a 77 768 jest objętych kwarantanną. Natomiast 19 500 objęto nadzorem epidemiologicznym.

REKLAMA

Objawy zakażenia

Koronawirus SARS-CoV-2 wywołuje chorobę o nazwie COVID-19. Objawia się ona najczęściej gorączką, kaszlem, dusznościami, bólami mięśni i zmęczeniem.

Powiązany Artykuł

Janusz Cieszyński 1200_.jpg
"Mieliśmy przygotowany plan i konsekwentnie go realizowaliśmy". Wiceminister zdrowia o walce z pandemią

>>>[CZYTAJ TAKŻE] Kolejny etap odmrażania gospodarki. Zobacz, które branże niebawem wznowią pracę

Podejrzewa się, że do pierwszego zakażenia koronawirusem, który może wywoływać groźne dla życia zapalenie płuc, doszło w Chinach pod koniec 2019 r. na targu w Wuhanie, stolicy prowincji Hubei.​

Należy zachowywać właściwą higienę mycia i przygotowania żywności. Jest to priorytet nie tylko w przypadku koronawirusa, ale przede wszystkim typowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych prowadzących do zatruć pokarmowych (opr. Maria Samczuk/PAP)Należy zachowywać właściwą higienę mycia i przygotowania żywności. Jest to priorytet nie tylko w przypadku koronawirusa, ale przede wszystkim typowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych prowadzących do zatruć pokarmowych (opr. Maria Samczuk/PAP)

jp

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej