Wielkanocne jajka. Sprawdź, ile można zjeść bez ryzyka dla zdrowia

Dietetycy podkreślają walory odżywcze jajek. Jajka wkładamy do koszyczka wielkanocnego i święcimy wraz z innymi pokarmami. Następnie spożywamy je podczas śniadania wielkanocnego.

2024-03-30, 18:23

Wielkanocne jajka. Sprawdź, ile można zjeść bez ryzyka dla zdrowia
Jajka to naturalne doskonale zbilansowane produkty odżywcze. Foto: Shutterstock/bymandesigns

Dr Anna Lewitt (dietetyk kliniczny) podkreśliła, że jajka to naturalne doskonale zbilansowane produkty odżywcze. Stanowią także cenne źródło białka, witamin oraz innych istotnych składników odżywczych.

Co jest w jajku?

Oprócz wysokiej zawartości białka, którego jest więcej w żółtku niż w białku, są również bogate w żelazo, witaminy A, D, E, B2, B12 oraz foliany.

Ponadto, jaja zawierają cenne aminokwasy, cholinę, luteinę, zeaksantynę oraz bioaktywne peptydy, które wykazują działanie antyoksydacyjne.

Ile jajek można zjeść?

Według rekomendacji WHO bezpiecznie możemy zjeść nawet 10 jajek tygodniowo.

REKLAMA

Jajko w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej jest odpowiednikiem mięsa. Dzienna porcja zwierzęcego białka to jest ok. 150 gramów.

Zgodnie z tradycją, w czasie Świąt Wielkanocnych malujemy jajka oraz robimy kolorowe pisanki.

Posłuchaj

Dietetyk Anna Lewitt o spożywaniu jajek (IAR) 4:54
+
Dodaj do playlisty
Czytaj także:

IAR/fc

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej