Wielkanocne jajka. Sprawdź, ile można zjeść bez ryzyka dla zdrowia
Dietetycy podkreślają walory odżywcze jajek. Jajka wkładamy do koszyczka wielkanocnego i święcimy wraz z innymi pokarmami. Następnie spożywamy je podczas śniadania wielkanocnego.
2024-03-30, 18:23
Dr Anna Lewitt (dietetyk kliniczny) podkreśliła, że jajka to naturalne doskonale zbilansowane produkty odżywcze. Stanowią także cenne źródło białka, witamin oraz innych istotnych składników odżywczych.
Co jest w jajku?
Oprócz wysokiej zawartości białka, którego jest więcej w żółtku niż w białku, są również bogate w żelazo, witaminy A, D, E, B2, B12 oraz foliany.
Ponadto, jaja zawierają cenne aminokwasy, cholinę, luteinę, zeaksantynę oraz bioaktywne peptydy, które wykazują działanie antyoksydacyjne.
Ile jajek można zjeść?
Według rekomendacji WHO bezpiecznie możemy zjeść nawet 10 jajek tygodniowo.
REKLAMA
Jajko w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej jest odpowiednikiem mięsa. Dzienna porcja zwierzęcego białka to jest ok. 150 gramów.
Zgodnie z tradycją, w czasie Świąt Wielkanocnych malujemy jajka oraz robimy kolorowe pisanki.
Posłuchaj
- Jak ocenić świeżość jajka? Profesor zdradził jeden prosty trik
- Cena jaj w supermarketach poniżej kosztów produkcji? Tak twierdzą eksperci izb rolniczych
IAR/fc
REKLAMA
REKLAMA