Kwasy omega-3 mogą przedłużać życie. "Cztery miesiące w trzy lata"

Opublikowane niedawno wyniki badań potwierdzają, że kwasy omega-3 są istotnym składnikiem zdrowej diety. Znacząco spowalniają procesy starzenia. Doktor Katarzyna Wolnicka z Instytutu Zrównoważonego Żywienia w rozmowie z Polskim Radiem przyznała, że te nienasycone kwasy tłuszczowe w ciągu trzech lat badań opóźniły procesy starzenia o cztery miesiące.

2025-03-03, 21:28

Kwasy omega-3 mogą przedłużać życie. "Cztery miesiące w trzy lata"
Jadalne świerszcze są dobrym źródłem kwasów omega trzy. Foto: EAST NEWS/Firebox.com

Kwasy omega-3 sprzyjają opóźnianiu procesów starzenia

W Światowym Dniu Kwasów Omega Trzy eksperci zalecają jedzenie tych substancji. Wyniki badań wskazują, że nienasycone kwasy tłuszczowe spowalniają starzenie się i mogą przedłużyć życie.

Doktor Katarzyna Wolnicka z Instytutu Zrównoważonego Żywienia mówi, że znaczenie kwasów omega w diecie potwierdzają opublikowane właśnie wyniki badań. - Oceniano wpływ kwasów omega-3, witaminy D i trzeciego czynnika, jakim był ruch, aktywność fizyczna. Zarówno te trzy czynniki razem, jak i same kwasy omega-3, wykazały właśnie wpływ na obniżenie wieku biologicznego - podkreśla specjalistka dietetyki. W ciągu trzech lat badania procesy starzenia zostały opóźnione o cztery miesiące.

Posłuchaj

Dr Katarzyna Wolnicka o wynikach badań nad kwasami omega trzy (Polskie Radio) 0:15
+
Dodaj do playlisty

 

REKLAMA

Dietetyczka kliniczna doktor Wanda Baltaza dodaje, że dostarczanie organizmowi kwasów omega-3 jest ważne dla osób w każdym wieku. Wśród nich zwłaszcza kwas DHA to jeden z najważniejszych składników, niezbędnych od poczęcia. Ma ogromne znaczenie w budowie układu nerwowego, zwłaszcza mózgu, a także narządu wzroku.

Posłuchaj

Wanda Baltaza - Kwasy Omega 3 to jeden z najważniejszych składników (Polskie Radio) 0:16
+
Dodaj do playlisty

Dobra dieta to lepsza jakość życia

Chodzi nie tylko o samą długość życia, ale i jego jakość. Kwasy omega-3 poprawiają funkcje poznawcze mózgu, są też ważnym elementem prewencji chorób neurodegeneracyjnych takich, jak na przykład Alzheimer. 

Źródłem kwasów omega-3 są przede wszystkim tłuste ryby morskie i owoce morza, a także np. świerszcze. Można je znaleźć także w jajkach czy w niektórych olejach roślinnych (lniany, rzepakowy, oliwa) i algach. Właśnie algi zawierają najczęściej suplementy diety dla wegan i wegetarian. 

REKLAMA

Czytaj także:

Źródło: Polskie Radio/AM

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej