Obawiasz się ciężkiego przebiegu COVID-19? Według naukowców ta witamina może pomóc
Niedobór witaminy D 14-krotnie wzmaga ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19, a także zgonu wywołanego tą chorobą - poinformował w piątek dziennik "The Jerusalem Post", powołując się na wyniki badania naukowców z Uniwersytetu Bar Ilan.
2022-02-04, 16:26
Z publikacji, która pierwotnie ukazała się w czasopiśmie naukowym "PLOS ONE", wynika, że wśród osób z deficytem witaminy D śmiertelność z powodu COVID-19 wynosiła 25,6 proc., podczas gdy wśród pacjentów o jej wystarczającym poziomie wskaźnik ten wyniósł 2,3 proc.
- Wyniki naszych analiz wskazują, że powinno się utrzymywać poziom witaminy D w normie, zwłaszcza wśród zakażonych SARS-CoV-2 - mówił dr Amiel Dror z Galilejskiego Centrum Medycznego, gdzie prowadzono badanie.
Wzmocnienie systemu immunologicznego
- Zaobserwowaliśmy, że witamina D pomaga osobom chorym na COVID-19 poprzez wzmocnienie systemu immunologicznego, który walczy z patogenami wirusowymi atakującymi układ oddechowy - tłumaczył współautor badania. "Wyniki odnoszą się zarówno do Omikronu, jak i poprzednich wariantów (koronawirusa) - dodał.
Izraelskie badanie jest jednym z pierwszych na świecie, w którym analizowano wpływ poziomu witaminy D w organizmie na przechodzenie infekcji koronawirusowej - informowało "JP". Przeprowadzono je na próbie 1100 pacjentów pomiędzy kwietniem 2020 roku a lutym 2021. Wszyscy biorący udział w badaniu mieli pozytywny wynik testu na koronawirusa.
REKLAMA
W ubiegłym roku tym zagadnieniem zajmował się także zespół badaczy z Trinity College i Uniwersytetu w Edynburgu. Wykazał on, że witamina D zmniejsza ryzyko związane z COVID-19.
Z analiz brytyjskich naukowców wynika, że promieniowanie ultrafioletowe UVB, dzięki któremu w skórze wytwarzana jest witamina D, ochronania przed ciężkim przebiegiem i śmiercią z powodu koronawirusa.
- Więcej testów, mniej teleporad. Ministerstwo Zdrowia zmienia procedury dla pacjentów z COVID-19
- Nowe zasady dotyczące kwarantanny. Sprawdź, co się zmienia
Zebrano dane o nasłonecznieniu w miejscu zamieszkania pół miliona osób, które brały udział w eksperymencie. Co ważne, każda z tych chorowała na COVID-19 lub była ozdrowieńcem. Ponadto, przeprowadzono analizę genów, które określają, jak dużo witaminy D produkuje organizm pod wpływem promieniowania UVB.
REKLAMA
Jak wyjaśniają naukowcy: "Poziom ekspozycji na promieniowanie UVB w okresie poprzedzającym infekcję miał wpływ na ryzyko hospitalizacji i zgonu z powodu COVID-19. Im był wyższy, tym ryzyko było mniejsze".
bartos
REKLAMA