Eksplodujący karczoch. Warzywo wybuchło podczas krojenia, na nożu został ślad sadzy

Karczoch krojony przez mieszkankę północy Włoch eksplodował jej w rękach. Wybuch warzywa wytłumaczono reakcją chemiczną. Przestraszonej kobiecie na szczęście nic się nie stało.

2024-04-24, 08:01

Eksplodujący karczoch. Warzywo wybuchło podczas krojenia, na nożu został ślad sadzy
Włoszce karczoch wybuchł w rękach podczas krojenia. Foto: Anton27/Shutterstock.com

Do niecodziennego zdarzenia doszło w mieście Varese. Tamtejszy portal informacyjny przytoczył słowa kobiety pracującej w służbie zdrowia: "Wybuchowe karczochy istnieją, a jeden przytrafił się mnie".

Wybuchający karczoch

- Czyściłam warzywo. Zaczęłam od liści na dole, żeby dostać się do górnej części, gdzie karczoch jest jaśniejszy. Kiedy ukroiłam go po raz drugi, pojawiła się iskra, potem odgłos wybuchu i smuga dymu. Na nożu pozostał ślad sadzy - relacjonowała kobieta, a swoją opowieść uzupełniła zdjęciem warzywa po eksplozji.

Dodała: "Zapach był taki sam, jaki zostaje w powietrzu po odpaleniu petardy".

- Nic poważnego się nie stało, nie było żadnych strat, ale szczerze mówiąc było to nieco niepokojące - przyznała rozmówczyni portalu Varese News.

REKLAMA

"To efekt reakcji chemicznej"

Zaznaczyła, że reakcję tę można wyjaśnić naukowo, o czym później przeczytała. Jak się okazuje, karczoch może wybuchnąć z powodu azotanu amonu, który jest jednym z najczęściej stosowanych nawozów. Ale stanowi on też składnik wielu rodzajów materiałów wybuchowych. Jego obecność w środku karczocha może spowodować niegroźną eksplozję.

Już wcześniej zanotowano podobne przypadki, choć zdarzają się one bardzo rzadko.

Czytaj również:

PAP/jmo

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej