Mięso z probówki trafi do sklepów w kolejnym kraju. Jest produkowane także w Polsce
Mięso, nabiał czy cukier hodowane w laboratorium do spożycia przez ludzi mogą trafić do sprzedaży w Wielkiej Brytanii wcześniej niż oczekiwano, bo już w ciągu dwóch lat. Nad nowymi przepisami pracuje Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) we współpracy z firmami z branży spożywczej. W Polsce również produkuje się taką żywność, ale na razie w niewielkiej skali.
2025-03-10, 10:29
Wielka Brytania chce przyśpieszyć proces zatwierdzania mięsa z laboratorium
Mięso komórkowe powstaje w laboratoriach poprzez namnażanie komórek pobranych od zwierząt w specjalnej substancji odżywczej - medium hodowlanym. Tzw. mięso z probówki dostępne w sprzedaży jest m.in. w USA czy Singapurze.
Brytyjskie firmy są liderami naukowymi w tej dziedzinie, ale uważają, że ograniczają je nadmierne regulacje. Na razie do sprzedaży trafiła tylko karma dla psów.
Brytyjska agencja FSA ma opracować nowe przepisy we współpracy z ekspertami z zaawansowanych technologicznie firm spożywczych i badaczami akademickimi. Krytycy twierdzą jednak, że zaangażowanie firm w opracowywanie nowych przepisów stanowi konflikt interesów.
REKLAMA
Czytaj także:
Inicjatywa jest odpowiedzią na obawy brytyjskich firm, że tracą grunt pod nogami na rzecz konkurencji z zagranicy, gdzie procedura zatwierdzania takich produktów trwa o połowę krócej. Rządowi zależy na tym, aby firmy produkujące żywność hodowaną laboratoryjnie prosperowały, ponieważ ma nadzieję, że będą mogły tworzyć nowe miejsca pracy i generować wzrost gospodarczy.
Ivy Farm Technologies w Oksfordzie już teraz jest gotowe uruchomić produkcję hodowanych laboratoryjnie steków z komórek pobranych od krów rasy Wagyu i Aberdeen Angus. Firma złożyła wniosek o zgodę na sprzedaż mięsa restauracjom na początku 2024 roku. Dyrektor generalny Ivy Farm, dr Harsh Amin narzekał, że dwa lata oczekiwania na decyzję urzędników to bardzo długi czas oczekiwania.
Mięso komórkowe także w Polsce?
REKLAMA
Według zwolenników żywności z laboratorium jest bardziej ekologiczna i zdrowsza. W 2020 r. Singapur stał się pierwszym krajem, który zezwolił na sprzedaż mięsa hodowanego w komórkach do spożycia przez ludzi, trzy lata później zrobiły to Stany Zjednoczone, a w zeszłym roku Izrael. Z kolei Włochy oraz amerykańskie stany Alabama i Floryda wprowadziły zakazy.
W Polsce również trwają badania nad taką żywnością. Produkcją zajmuje się m.in. startup Labfarm w Warszawie.
Źródła: PolskieRadio24.pl/BBC/PAP/ak
REKLAMA