Gorzka czekolada jedzona z umiarem odmładza. "Ekscytujące odkrycie"
Teobromina, substancja powszechnie występująca w kakao, a zatem również w gorzkiej czekoladzie, spowalnia starzenie się organizmu - odkryli brytyjscy naukowcy.
2025-12-12, 10:32
Związek w kakao korzystny dla zdrowia
Biolodzy z King’s College London przeanalizował dane 509 osób, biorących udział w projekcie TwinsUK, jak również 1160 uczestników programu KORA. Celem była oszacowanie wieku biologicznego badanych. Wykonano dwa testy. Pierwszy analizował zmiany chemiczne w DNA; drugi - długość telomerów, czyli ochronnych "czapeczek" na końcach chromosomów. Krótsze telomery wiążą się ze starzeniem oraz chorobami zależnymi od wieku.
Analiza wykazała, że osoby z wyższym poziomem teobrominy krążącej we krwi miały biologiczny wiek niższy niż ich wiek rzeczywisty. - Nasze badanie wskazuje na powiązania między kluczowym składnikiem gorzkiej czekolady a pozostawaniem "młodszym" przez dłuższy czas. Nie twierdzimy, że ludzie powinni jeść więcej gorzkiej czekolady, ale wyniki te mogą pomóc nam zrozumieć, w jaki sposób codzienne produkty spożywcze mogą zawierać składniki wspierające zdrowsze, dłuższe życie - skomentowała prof. Jordana Bell, współautorka autorka badania opisanego na łamach czasopisma "Aging".
"Ekscytujące odkrycie"
Zespół naukowców sprawdził również wpływ innych substancji obecnych w kakao oraz w kawie, jednak opisane działanie miała tylko teobromina. Eksperci wyjaśnili, że związki roślinne obecne diecie mogą wpływać na proces starzenia się organizmu, zmieniając sposób, w jaki geny są włączane lub wyłączane. Niektóre z tych związków, zwane alkaloidami, mogą oddziaływać z komórkowymi mechanizmami kontrolującymi aktywność genów, co z kolei wpływa na zdrowie i długowieczność.
Teobromina, alkaloid najbardziej znany z tego, że jest toksyczny dla psów, została już powiązana u ludzi z pewnymi korzyściami zdrowotnymi, takimi jak niższe ryzyko chorób serca. - To bardzo ekscytujące odkrycie, a kolejne kluczowe pytania brzmią: co stoi za tym powiązaniem i w jaki sposób możemy dalej badać interakcje między metabolitami pochodzącymi z diety a naszym epigenomem? Takie podejście może doprowadzić nas do ważnych odkryć dotyczących starzenia się, a także - szerzej - chorób zarówno powszechnych, jak i rzadkich - powiedział dr Ramy Saad, który kierował pracami badawczymi.
"Potrzebne są dalsze analizy"
Jedno z pytań brzmi, czy zaobserwowany efekt jest wyłącznie zasługą samej teobrominy, czy też teobromina może wchodzić w interakcje z innymi związkami obecnymi w gorzkiej czekoladzie, takimi jak polifenole znane ze swojego korzystnego wpływu na zdrowie. - Badanie to identyfikuje kolejny mechanizm molekularny, za pośrednictwem, którego naturalnie występujące w kakao związki mogą wspierać zdrowie. Choć potrzebne są dalsze analizy, wyniki te podkreślają znaczenie badań prowadzonych na poziomie populacyjnym w obszarze starzenia się i genetyki - podkreślił dr Ricardo Costeira, współautor badania.
- Nie taka słodka przyjemność, czyli czekolada w historii świata, handlu i kulturze
- Naukowcy odkryli, jak stworzyć naprawdę idealną czekoladę
Jednocześnie naukowcy zwrócili uwagę, że mimo obiecujących wyników, jedzenie dużych ilości gorzkiej czekolady nie musi być korzystne dla zdrowia. Zawiera ona bowiem cukier, tłuszcz i inne związki.
Źródło: PAP/łl