Gorzka czekolada jedzona z umiarem odmładza. "Ekscytujące odkrycie"

Teobromina, substancja powszechnie występująca w kakao, a zatem również w gorzkiej czekoladzie, spowalnia starzenie się organizmu - odkryli brytyjscy naukowcy.

2025-12-12, 10:32

Gorzka czekolada jedzona z umiarem odmładza. "Ekscytujące odkrycie"
Czekolada gorzka. Foto: Bartosz KRUPA/East News

Związek w kakao korzystny dla zdrowia

Biolodzy z King’s College London przeanalizował dane 509 osób, biorących udział w projekcie TwinsUK, jak również 1160 uczestników programu KORA. Celem była oszacowanie wieku biologicznego badanych. Wykonano dwa testy. Pierwszy analizował zmiany chemiczne w DNA; drugi - długość telomerów, czyli ochronnych "czapeczek" na końcach chromosomów. Krótsze telomery wiążą się ze starzeniem oraz chorobami zależnymi od wieku.

Czytaj także:

Analiza wykazała, że osoby z wyższym poziomem teobrominy krążącej we krwi miały biologiczny wiek niższy niż ich wiek rzeczywisty. - Nasze badanie wskazuje na powiązania między kluczowym składnikiem gorzkiej czekolady a pozostawaniem "młodszym" przez dłuższy czas. Nie twierdzimy, że ludzie powinni jeść więcej gorzkiej czekolady, ale wyniki te mogą pomóc nam zrozumieć, w jaki sposób codzienne produkty spożywcze mogą zawierać składniki wspierające zdrowsze, dłuższe życie - skomentowała prof. Jordana Bell, współautorka autorka badania opisanego na łamach czasopisma "Aging".

"Ekscytujące odkrycie"

Zespół naukowców sprawdził również wpływ innych substancji obecnych w kakao oraz w kawie, jednak opisane działanie miała tylko teobromina. Eksperci wyjaśnili, że związki roślinne obecne diecie mogą wpływać na proces starzenia się organizmu, zmieniając sposób, w jaki geny są włączane lub wyłączane. Niektóre z tych związków, zwane alkaloidami, mogą oddziaływać z komórkowymi mechanizmami kontrolującymi aktywność genów, co z kolei wpływa na zdrowie i długowieczność.

Teobromina, alkaloid najbardziej znany z tego, że jest toksyczny dla psów, została już powiązana u ludzi z pewnymi korzyściami zdrowotnymi, takimi jak niższe ryzyko chorób serca. - To bardzo ekscytujące odkrycie, a kolejne kluczowe pytania brzmią: co stoi za tym powiązaniem i w jaki sposób możemy dalej badać interakcje między metabolitami pochodzącymi z diety a naszym epigenomem? Takie podejście może doprowadzić nas do ważnych odkryć dotyczących starzenia się, a także - szerzej - chorób zarówno powszechnych, jak i rzadkich - powiedział dr Ramy Saad, który kierował pracami badawczymi.

"Potrzebne są dalsze analizy"

Jedno z pytań brzmi, czy zaobserwowany efekt jest wyłącznie zasługą samej teobrominy, czy też teobromina może wchodzić w interakcje z innymi związkami obecnymi w gorzkiej czekoladzie, takimi jak polifenole znane ze swojego korzystnego wpływu na zdrowie. - Badanie to identyfikuje kolejny mechanizm molekularny, za pośrednictwem, którego naturalnie występujące w kakao związki mogą wspierać zdrowie. Choć potrzebne są dalsze analizy, wyniki te podkreślają znaczenie badań prowadzonych na poziomie populacyjnym w obszarze starzenia się i genetyki - podkreślił dr Ricardo Costeira, współautor badania.

Czytaj także:

Jednocześnie naukowcy zwrócili uwagę, że mimo obiecujących wyników, jedzenie dużych ilości gorzkiej czekolady nie musi być korzystne dla zdrowia. Zawiera ona bowiem cukier, tłuszcz i inne związki.

Źródło: PAP/łl

Polecane

Wróć do strony głównej