Belgia w czołówce producentów i exporterów lodów. Spożycie w granicach średniej UE

Belgia jest już na piątym miejscu w produkcji i eksporcie lodów w Unii Europejskiej. Wysłała ich za granicę 23 miliony kilogramów. Natomiast spożycie lodów przez statystycznego Belga mieści się w granicach średniej unijnej. Najwięcej lodów z całej Unii wyeksportowała Francja - 53 miliony kilogramów. O szczegółach korespondentka Polskiego Radia - Beata Płomecka.

2023-08-16, 17:15

Belgia w czołówce producentów i exporterów lodów. Spożycie w granicach średniej UE
Belgia jest w czołówce producentów lodów w UE. Foto: Shutterstock/RossHelen

Spożycie lodów w Belgii jest w granicach średniej unijnej, ale jeśli chodzi o eksport czy produkcję, to jest ona w czołówce we Wspólnocie. Tak wynika z danych podanych przez urząd statystyczny Eurostat.

Ile lodów zjada statystyczny Belg?

Belgowie sięgają po lody w dni ciepłe i słoneczne, a taka pogoda nie zdarza się bardzo często. Niemniej jednak spożycie lodów w Belgii jest i tak nieco powyżej średniej europejskiej - to około 140 gałek lodów na osobę rocznie, czyli mniej więcej 7 litrów lodów. Średnia unijna to 6 litrów. Najwięcej, bo około 13 litrów lodów rocznie jedzą Skandynawowie.

Czołowy eksporter 

Natomiast w produkcji i eksporcie lodów Belgia jest już na piątym miejscu. W ubiegłym roku wyprodukowała 198 milionów litrów lodów, to o 20 milionów więcej niż przed dwoma laty. Największym producentem w Unii były Niemcy - 620 milionów litrów. Jeśli chodzi o eksport lodów to dane dotyczące Belgii mówią o 23 milionach kilogramów. Najwięcej lodów z całej Unii wyeksportowała Francja - 53 miliony kilogramów.


Posłuchaj

REKLAMA

Posłuchaj

Spożycie lodów w Belgii jest w granicach średniej unijnej, ale jeśli chodzi o eksport czy produkcje, to jest ona w czołówce we Wspólnocie. O szczegółach Beata Płomecka 0:43
+
Dodaj do playlisty

Czytaj także:

IAR/kg

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej