,,Nutella bezpieczna dla zdrowia" - Ferrero odpiera zarzuty i wydaje oświadczenie

Niedawno świat obiegła informacja o wycofaniu z największej sieci włoskich supermarketów jednego z najpopularniejszych na świecie przysmaków, uwielbianego zwłaszcza przez dzieci. Producent wydał oświadczenie, w którym zaprzeczył doniesieniom o zaprzestaniu sprzedaży produktu i o jego szkodliwości dla zdrowia.

2017-01-13, 12:00

,,Nutella bezpieczna dla zdrowia" - Ferrero odpiera zarzuty i wydaje oświadczenie
Popularny krem czekoladowy powstał w 1946 roku. Obecnie jest sprzedawany w 190 krajach. . Foto: pixabay.com/sipa

Zarzuty dotyczące czekoladowego kremu dotyczyły obecności w jego składzie niezdrowego oleju palmowego, który uznawany jest za rakotwórczy. W przemyśle spożywczym olej palmowy wykorzystywany jest po podgrzaniu. Wysokie temperatury są stosowane do usuwania naturalnego czerwonego koloru oleju i do zneutralizowania zapachu. Proces ten powoduje zanieczyszczenia związkami, zwanymi glicydylowymi estrami kwasów tłuszczowych. Po strawieniu ich przez organizm człowieka rozkładają się i mogą powodować tworzenie się nowotworów. Olej palmowy jest drugim najważniejszym składnikiem Nutelli po cukrze - jeden 100-gramowy słoik produktu zawiera 11,6 g oleju.

Zmodyfikowany produkt wykorzystywany jest do produkcji margaryny, słodyczy (ciastek, herbatników), a także produktów mrożonych (panierowanych ryb, frytek). Na opakowaniach  producenci oznaczają go częto jako olej roślinny lub tłuszcz roślinny.

Firma Ferrero zapewniła, że Nutella jest bezpieczna dla zdrowia, nie zawiera składników kancerogennych. - Bezpieczeństwo i zdrowie konsumentów jest największym i najważniejszym priorytetem Ferrero. Pragniemy podkreślić, że produkty Ferrero są bezpieczne do spożycia – tłumaczy producent.

Foto: pixabay.com/Lebensmittelfotos

 

REKLAMA

 Ferrero dementuje także informacje o wycofaniu produktu ze sprzedaży. - Nutella nie została w żadnym kraju usunięta z półek żadnych supermarketów. Włoska sieć COOP wycofała produkty zawierające olej palmowy sprzedawane pod marką własną COOP – przekonuje firma w oświadczeniu. - Surowce i procesy stosowane w produkcji Nutelli są w pełni zgodne z wymaganiami określonymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) – dodaje.

Ferrero nawiązało także do raportu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, który miał wskazać olej palmowy wystepujący w Nutelli jako składnik niebezpieczny dla zdrowia. Firma podkreśliła, że w swoim raporcie z maja 2016 roku EFSA nie odniosła się do żadnego konkretnego produktu spożywczego.

Powiązany Artykuł

herbata cytryna 1200.jpg
Niezdrowe połączenie zdrowych produktów

W raporcie z maja 2016 roku EFSA przeanalizowała zawartość zanieczyszczeń w dużej liczbie rożnych produktów spożywczych i olejów. Stwierdziła, że zawartość zanieczyszczeń zależy od rodzaju stosowanego oleju i tłuszczu, jak również od procesów obróbki, jakim surowce te są poddawane.

- Dlatego też Ferrero starannie dobiera najwyższej jakości surowce i stosuje specjalne procesy technologiczne, które ograniczają zawartość zanieczyszczeń do minimum w pełni zgodnego z wymaganiami określonymi przez EFSA. Ponadto nasze zespoły do spraw jakości bezustannie monitorują czynniki związane z powyższym, co pozwala nam zagwarantować, że nasze produkty są bezpieczne dla konsumentów – dodał producent.

REKLAMA

Czekoladowy krem Nutella stworzono w 1946 roku, a na polskim rynku istnieje od 21 lat. Obecnie sprzedawany jest w 190 krajach.


 

Aleksandra Rybińska

 

 

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej