Dlaczego warto moczyć przed spożyciem orzechy i nasiona?
Orzechy, ziarna, zboża i nasiona uznane zostały za wartościową żywność bogatą w dobre tłuszcze, białko, witaminy i wiele cennych składników mineralnych. Są sposoby na to, by były dla nas jeszcze zdrowsze. Jak to zrobić?
2017-05-19, 12:35
Samo zdrowie!
Orzechy są źródłem zdrowych tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych omega 3, których organizm sam nie potrafi wyprodukować. Zawierają także spore ilości białka, witamin (zwłaszcza E i witaminy z grupy B), błonnika i składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, cynk, potas i magnez). Orzechy i nasiona poprawiają zdolność koncentracji, dodają energii oraz redukują stres.
Orzechy są ciężkostrawne?
Nasiona, orzechy i rośliny strączkowe zawierają naturalne inhibitory enzymatyczne, czyli spowalniacze enzymów, które zabezpieczają roślinę przed zbyt wczesnym kiełkowaniem, a dostając się do organizmu, blokują enzymy trawienne, przez co organizm wchłania tylko część cennych składników. Ponadto zawierają one kwas fitynowy, który utrudnia wchłanianie m.in. wapnia, magnezu, żelaza, cynku. Są w nich także goitrogeny negatywnie wpływające na funkcjonowanie tarczycy. Z tych powodów orzechy i nasiona uważane są za produkty ciężkostrawne (niektórzy skarżą się na uczucie ciężkości w żołądku po ich spożyciu).
Powiązany Artykuł
Suszone owoce - alternatywa dla świeżych?
Co daje nam moczenie orzechów?
Są sposoby na to, by pomóc organizmowi w przyswajaniu składników odżywczych znajdujących się w orzechach i ziarnach. W dodatku wcale nie jest to trudne. Wystarczy je wcześniej wymoczyć w wodzie, a potem dopiero spożyć bezpośrednio lub dodać do sałatek, deserów i potraw. Dzięki temu zredukujemy lub nawet całkowicie usuniemy zawartość kwasu fitynowego i goitrogenów, zneutralizujemy inhibitory enzymatyczne i zwiększymy ilość witamin zawartych w orzechach (szczególnie z grupy B). Moczenie spowoduje, że cenne substancje z orzechów wchłoniemy nawet 100%, a namoczone orzechy będą łatwiej strawne, co ma znaczenie zwłaszcza dla osób z chorobami przewodu pokarmowego. Ta czynność ułatwi nam też obieranie skórki, np. z migdałów, czy też blendowanie (namoczone orzechy są bardziej miękkie i łatwiej je zmiksować).
Czas moczenia zależy od rodzaju produktu i powinno trwać od 4 do 12 godzin. Orzechy można spożyć potem od razu lub też wysuszyć np. w piekarniku w najniższej temperaturze. Moczyć możemy w samej wodzie lub z dodatkiem soku z cytryny, soli lub octu jabłkowego, który szybciej zneutralizuje kwas fitynowy.
REKLAMA
Czas moczenia
Orzechy laskowe, nasiona dyni - minimum 10 godzin
Orzechy włoskie, migdały – minimum 8 godzin
Orzechy nerkowca, pistacje - 2-4h
Orzechy brazylijskie, makadamia, orzeszki piniowe – 1 godzina
REKLAMA
Ziarna słonecznika, ziarna sezamu czas moczenia – 4-6 godzin
Z tych samych powodów powinno się również namoczyć przed gotowaniem rośliny strączkowe, zboża, płatki zbożowe, kasze i ryż.
Aleksandra Rybińska
REKLAMA