Najwięcej za obiad w restauracji zapłacisz w... Holandii
Za obiad składający się z trzech dań w holenderskiej restauracji trzeba zapłacić ok. 28 euro (ok. 116 zł).
2014-01-16, 10:14
Posłuchaj
Na drugim miejscu w rankingu najdroższych restauracji w Europie, który opublikowała belgijska gazeta "Le Soir", znalazła się właśnie Belgia. Tu za zupę, drugie danie i deser trzeba zapłacić ok. 25 euro (ok. 104 zł). Pierwszą trójkę zamyka Hiszpania. Za nią jest Wielka Brytania. W pierwszej piątce uplasowała się także Francja, gdzie za trzydaniowy obiad przyjdzie nam zapłacić ok. 20 euro (ok. 83 zł).
Dziennik "Le Soir" zastanawia się dlaczego Belgia znalazła się tak wysoko w zestawieniu. Jak tłumaczą eksperci, to wynik wzrostu cen żywności, a także tego, że belgijska kuchnia staje się... coraz bardziej wyszukana. Restauratorzy przyznają, że starają się oferować wykwintne jedzenie. "We Włoszech jest tanio, bo wystarczy podać spaghetti i minestrone" - mówią.
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
IAR, kk
REKLAMA