Polska na piątym miejscu w Europie pod względem wyrzucania żywności. Banki żywności apelują o umiar w kupowaniu produktów
Niemal 1/3 Polaków zdarza się wyrzucać żywność - wynika z danych Federacji Polskich Banków Żywności. Każdy Polak marnuje jej około 52 kilogramów rocznie. Do najczęściej wyrzucanych produktów należą: wędliny, pieczywo, warzywa i owoce.Dziś przypada Światowy Dzień Żywności.
2016-10-16, 10:40
Posłuchaj
Jak wynika z badania Millward Brown dla Federacji Polskich Banków Żywności 31 proc. Polaków wyrzuca żywność. Najczęściej wyrzucane produkty to: wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), mięso (17 proc.), mleko (17 proc.), ser (12 proc.), ryby (8 proc.), dania gotowe (8 proc.) oraz jaja (4 proc.).
Najczęstsze powody wyrzucania jedzenia to: przegapienie terminu przydatności do spożycia, zrobienie zbyt dużych zakupów, zbyt duże porcje posiłków i niewłaściwe przechowywanie żywności.
Każdy Polak wyrzuca rocznie około 52 kg żywności
Jak podkreśla Federacja Polskich Banków Żywności, w Polsce marnuje się rocznie blisko dziewięć mln ton żywności, z tego w gospodarstwach domowych - dwa mln ton. W przeliczeniu każdy Polak wyrzuca około 52 kg jedzenia rocznie. Dane te sytuują Polskę na piątej pozycji w UE - za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią.
Banki Żywności apelują o to, aby jak najlepiej wykorzystywać produkty spożywcze. W przypadającym dziś Światowym Dniu Żywności Maria Kowalewska odpowiedzialna za programy edukacyjne Banków Żywności podkreśla, że każdy w swoim najbliższym otoczeniu może przyczynić się do niemarnowania tego, co zostało wyprodukowane do spożycia.
- Warto chociażby oszczędzać pieniądze, ponieważ wartość zmarnowanych produktów w skali roku daje pokaźne sumy - mówi Maria Kowalewska.
Według wyliczeń Banków Żywności miesięcznie jest to kwota średnio około 25 do 50 złotych, co w czteroosobowej rodzinie może dać kwotę powyżej 2 tysięcy złotych rocznie.
Światowy Dzień Żywności obchodzony jest 16 października. Święto zostało zainaugurowane przez Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w 1979 roku.
REKLAMA
PAP/IAR/ksem
REKLAMA